​Pas koronavirusit njerëzit nuk do të jenë më të njëjtët: Ja çfarë do të ndryshojë

​Pas koronavirusit njerëzit nuk do të jenë më të njëjtët: Ja çfarë do të ndryshojë

Koronavirusi ka goditur botën dhe është një sfidë çdo ditë për të luftuar Covid-19.

Edhe kur të mbarojë pandemia, shumë njerëz do të jenë të frikësuar dhe do të shikojnë gjëra të caktuara me kujdes.

S’ka më shtrëngim të duarve

Shmangia e duarve është një nga ndryshimet më të dukshme në normat sociale për shkak të koronavirusit.

“Në këtë epokë të re të viruseve dhe praktikave të tërheqjes sociale, do të ketë një zhvendosje kulturore në mënyrën se si të gjithë i themi lamtumirë. Përqafimet dhe puthjet janë mënyra për të përshëndetur që duhet të braktisen në këtë pikë. Përshëndetjet sociale tani mund të përfshijnë një zemër-zemër, një dremitje ose pothuajse çdo veprim që shmang kontaktin ose kontaktin e drejtpërdrejtë, “thotë mjekia Nesochi Okeke-Igbekwi për Reader’s Digest.

Do të ketë më shumë dezinfektim në vendet publike

Pas epidemisë, ka të ngjarë të ketë më shumë dezinfektues në vendin e punës dhe vendet publike.

“Për shembull, pastruesit mund të instalohen në tryezën e pritjes ose pranë dhomave të intervistave për t’u siguruar që duart e kandidatit janë të pastra”, thotë CJ Ksia, një specialist i marketingut dhe shitjeve nga Kalifornia.

Ne do t’i përgjigjemi më mirë kërkesave të klientëve

Për shkak të pandemisë, shumë kompani janë detyruar të zgjedhin ekipe për funksionimin bazë. Ata po përballen me sfida krejt të reja dhe tashmë po mësojnë gjëra të reja që do t’i bëjnë ata më të lehtë për të punuar me të.

Gjithashtu, shërbimi ndaj klientit tani ka shumë kërkesa dhe atyre u është dashur të përshtaten me situatën e re. Prandaj, do të funksionojë edhe më me efikasitet në të ardhmen.

Pandemia ka treguar gjithashtu se cilat aftësi janë të nevojshme në një krizë, aq shumë do të z gjedhin vetëm situata të tilla, dhe kjo do të sjellë përfitimet e tyre.

Qëndrimi ndaj restoranteve gjithashtu mund të ndryshojë

Dreka në restorant dhe madje edhe shpërndarja tani janë mjaft të ndryshme nga disa javë më parë.

Joan Monesingheu, një ekspert i financave të restoranteve, thotë se tashmë ka pasur një ndryshim në mënyrën se si të ftuarit hanë në restorante.

“Restorantet e darkës kanë rënien më të madhe të shitjeve, ndërsa furrat e bukës që nuk kanë shumë tavolina ngrënie janë më të ngarkuara se kurrë,” thotë ai.

Ndërsa është e paqartë se si do të ndryshojë marrëdhënia jonë me restorantet kur të gjitha këto të mbarojnë. Për shembull, shpërndarja mund të zgjatet dhe restorantet mund të kenë informacion më të qartë për masat higjienike.

Bizneset do të lejojnë më lehtë punëtorët që të punojnë nga shtëpia

Është e zakonshme të punoni nga shtëpia gjatë një gje ndje të jashtëzakonshme, por edhe kur mbaron epidemia, disa biznese mund të lejojnë punonjësit e tyre këtë lloj pune.

“Sapo bizneset dhe punonjësit e tyre të shohin se puna nga shtëpia nuk është vetëm e nevojshme, ajo gjithashtu mund të jetë më produktive, kjo mund të çojë në ndryshime të mëdha në zonat e biznesit në të gjithë botën”, thotë Angela Ash, autor i marketingut në UpFlip.

Do të gjejmë një mënyrë të re për të shtypur butonat

Edhe para koronavirusit, shumica e njerëzve ishin të vetëdijshëm për sasinë e baktereve në vendet e përditshme publike, të tilla si ATM-të, butonat në ashensor.

Okeka-Igbekwi thotë se njerëzit mund të fillojnë të shtypin butona në ashensor me bërryl apo edhe një stilolaps në vend të gishtërinjve.

“Prekja e drejtpërdrejtë me gishtërinj do të mbetet në të kaluarën,” tha ajo.

Fundi i ushqimeve të ofruara?

Pas koronavirusit, me siguri nuk do të k etë më gjalpë kikiriku ose ushqime të ngjashme në bare. Përveç kësaj, njerëzit do të jenë të kujdesshëm ndaj bareve, sallatave dhe të ngjashme.

Njerëzit do ta marrin më seriozisht hapësirën e tyre personale

Distanca sociale është e nevojshme në luftën kundër Covid-19. Por edhe pas pandemisë, shumë do të jenë më vigjilentë kur të huajt u afrohen atyre, dhe do të përpiqen të mbajnë distancën e mjaftueshme për të shmangur infeksione të ndryshme.

Do t’i lajmë duart më shpesh

Larja e shpeshtë e duarve për të paktën 20 sekonda është mbrojtja më e mirë kundër koronës. Për më tepër, rekomandohet përdorimi i dezinfektuesve.

Sidoqoftë, ky zakon mund të vazhdojë pas një pandemie, sepse të gjithë do të jenë më vigjilent dhe më të kujdesshëm ndaj infeksioneve të mundshme.

Mund të fillojmë të shmangim turmat

Shumë në jetën e tyre përballen me faktin se ata duhet të hipin në nj ë autobus të mbushur me njerëz ose të ngrënë në mënyrë që të arrijnë me kohë në një vend të caktuar.

Por kur të fitojmë koronavirusin, shumë do të mendojnë dy herë para se të hyjnë në mes të një turme të madhe.

Shkollat do të duhet të jenë të gatshme për mësimin në distancë

Sistemi arsimor është goditur shumë gjatë pandemisë, e cila ka të ngjarë të shkaktojë disa ndryshime në të ardhmen.

Ekziston mundësia që më shumë klasa të jenë në dispozicion në internet, kështu që më shumë shkolla do të marrin pajisjet e nevojshme për këtë lloj mësimdhënie. Për më tepër, do të hartohen plane të hollësishme se si të merren përsëri me këtë situatë.