​RAM-i më i shpejtë në botë

​RAM-i më i shpejtë në botë

Shkencëtarët grekë nga Universiteti Aristotel i Selanikut, duket se kanë arritur të zgjidhin një mister të njohur si “Muri i Kujtesës”, në kuadër të krijimit të tyre më të ri të memories më të shpejtë RAM në botë.

Duke arritur një shpejtësi prej 10 Gb/s, dy herë më shpejt sa memoria normale, shkencëtarët e ri grekë kanë arritur sukses në atë që nuk u ka shkruar përdore gjigandëve të teknologjisë botërore.

Christos Vagionas, një shkencëtar dhe anëtar i Grupit të Kërkimit të ERAFOS, tha se inovacioni i tyre duhet të jetë i dobishëm në super kompjuterët, të cilat përdoren nga kompani të mëdha anembanë botës. Sipas tij, zakonisht merr një dekadë për të lejuar teknologjinë kryesore për super-kompjuterët.

Një nga pengesat kryesore që teknologjia kompjuterike përballet nga viti në vit është se procesorët rrisin shpejtësinë e tyre shumë më intensive se RAM. Kjo krijon një boshllëk të madh në punën e kompjuterit, i cili është një problem që ende nuk është zgjidhur.

Një ekip i ri shkencëtarësh nga Greqia, pas dhjetë vjetësh pune shkencore, mund të ketë krijuar një risi që mund të zgjidhë këtë problem global në fushën e kompjuterëve. Në të ardhmen, priten edhe rezultate dhe rezultate më të mira, pasi ekipi hulumtues synon të studiojë memorien optike me qelizat e shumta të memories duke përdorur gjatësi të ndryshme të valëve të lehta.