35 vjet pas katastrofës – fakte interesante për shpërthimin në Çernobil

35 vjet pas katastrofës – fakte interesante për shpërthimin në Çernobil

Më 26 prill të vitit 1986, katastrofa më e rëndë bërthamore në botë ra në Çernobil, në Termocentralin e Ukrainës. Ndryshe nga kriza bërthamore Fukushima 2011, Japoni, shpërthimi i reaktorit të Çernobilit u shkaktua nga gabimi njerëzor në vend të një katastrofe natyrore, shkruan Fox News, transmeton Insajderi.

Në atë ditë pranverore më shumë se 30 vjet më parë, mirëmbajtja rutinë ishte planifikuar në V.I. Reaktori i katërt i Stacionit të Energjisë Bërthamore Lenin dhe punëtorët planifikuan të përdorin pushimin ditor për të provuar nëse reaktori mund të ftohet nëse centrali do të humbte energjinë.

Sidoqoftë, gjatë provës së tyre, punëtorët shkelën protokollet e sigurisë dhe fuqia u rrit.

Megjithëse kishte përpjekje për të mbyllur plotësisht reaktorin, një tjetër rritje e energjisë shkaktoi një reagim zinxhir të shpërthimeve brenda uzinës. Në fund, vetë bërthama nukleare u ekspozua, duke shpërndarë një re të materialit radioaktiv në atmosferën që u përhap në Evropën veriore dhe perëndimore, duke arritur deri në lindjen e Shteteve të Bashkuara.

Këtu janë disa nga faktet më interesante rreth Çernobilit.

Çernobili mund të ketë qenë në të vërtetë një ndihmë për jetën e egër.

Menjëherë pas aksidentit, një zonë prej rreth katër milje katrore u bë e njohur si “Pylli i Kuq” sepse shumë prej pemëve u kthyen në të kuqe-kafe dhe vdiqën pasi thithën nivele të larta rrezatimi.

Sidoqoftë, kjo zonë “në mënyrë paradoksale është bërë një vend i shenjtë unik për biodiversitetin”, deklaroi Forumi i Çernobilit në vitin 2005. Për shkak të përjashtimit të aktivitetit njerëzor përreth numrat e disa kafshëve të egra – përfshirë ujqërit, arinjtë, shqiponjat, rrëqebujt dhe drerëve – janë rritur.

Edhe pasi disa specie me sa duket lulëzojnë, rrezatimi ka provuar se shkakton anomali të konsiderueshme dhe potencialisht vdekjeprurëse në të tjera, të tilla si zogj me sqep të deformuar, nivele të ngritura të kataraktit, albinizëm dhe nivele më të ulëta të baktereve të dobishme.

Çernobili është bërë një atraksion drithërues turistik.

Megjithëse zona e përjashtimit është akoma e pabanueshme, autoritetet ukrainase hapën zonën për turizëm në vitin 2011.

Pripyat, dikur kishte një popullsi prej më shumë se 45,000, duke përfshirë shumicën e punëtorëve të uzinës dhe familjet e tyre. Në mënyrë që të minimizohet ekspozimi ndaj rrezatimit, udhëzuesit mbajnë dozimetra dhe udhëzojnë klientët e tyre të mos hanë ose pinë duhan jashtë.

Pas transmetimit të serialit “Chernobyl”, agjencitë turistike kanë raportuar një rritje prej 40 për qind të turizmit.

Dëmi më i madh përfundoi brenda disa javësh nga shpërthimi.

Dëmi më i madh nga rrezatimi pas shpërthimit ndodhi brenda javëve të para. Vetëm 15 minuta pas shpërthimit të Çernobilit, radioaktiviteti kishte rënë në një të katërtën e vlerës së tij fillestare. Pas një dite kishte rënë në një të pesëmbëdhjetën. Dhe, pas 3 muajsh kishte rënë në më pak se një për qind.

Bashkimi Sovjetik u përpoq të mbulonte katastrofën.

Menjëherë pas shkrirjes së reaktorit të Çernobilit, autoritetet sovjetike kryesisht i mbajtën qytetarët e tyre në errësirë dhe nuk u përpoqën të lajmëronin vendet fqinje.

Më 28 prill 1986, mbulimi filloi të prishej kur vëzhguesit suedezë të ajrit zbuluan sasi të mëdha rrezatimi në atmosferë që dukej se kishte origjinën në BRSS. Kur u bënë presion për një përgjigje ndaj rrezatimit, sovjetikët pranuan se një aksident kishte vrarë dy njerëz në Çernobil.

Sidoqoftë, ata gjithashtu gënjyen se situata tani ishte nën kontroll. U desh deri më 6 maj që autoritetet të mbyllnin shkollat në Kiev – kryeqyteti i Ukrainës – dhe të paralajmëronin banorët të qëndronin brenda.

Historia e plotë e asaj që ndodhi u zbulua vite më vonë.

Pastrimi pas shpërthimit ishte shumë më vdekjeprurës se shpërthimet fillestare.

Megjithëse raportet ndryshojnë, kishte të paktën 600,000 njerëz të dërguar për të luftuar zjarrin dhe për të pastruar ndotjen e termocentralit bërthamor.

Ata njerëz – të cilët u bënë të njohur si “likuidues” – u dha një status i veçantë që do të thoshte se do të merrnin përfitime të tilla si kujdes shëndetësor shtesë dhe pagesa. Ata të gjithë ishin të ekspozuar ndaj niveleve të ngritura të rrezatimit. Një raport i diskutueshëm i botuar nga anëtarët e Akademisë Ruse të Shkencave vlerësoi se midis 112,000 dhe 125,000 prej këtyre “likuiduesve” – rreth 15 për qind – kishin vdekur deri në vitin 2005.

Shumë nga figurat në raport u kundërshtuan më vonë nga shkencëtarët në perëndim, të cilët vunë në dyshim vlefshmërinë e tyre shkencore.

Numri i të vdekurve nuk dihet.

Numri përfundimtar i të vdekurve nga Çernobili është objekt i spekulimeve dhe mosmarrëveshjeve.

Edhe pasi personi i fundit që ishte gjallë ditën e shpërthimit vdiq, vdekjet e tjera mund t’i atribuohen Çernobilit për shkak të rrezatimit që ka hyrë në zinxhirin ushqimor. Krahu i hulumtimit të kancerit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) sugjeron që 9,000 njerëz do të vdesin për shkak të kancerit dhe leucemisë së lidhur me Çernobilin nëse vdekjet ndjekin një model të ngjashëm me bombat atomike Hiroshima dhe Nagasaki në Japoni.

Grupi mjedisor Greenpeace thotë se numri i vdekjeve në Çernobil mund të jetë 90,000. Të tjerët vlerësojnë një numër edhe më të lartë.

Shumë gra iu nënshtruan abortit pas shpërthimit.

Është vlerësuar se diku nga 100,000 në 200,000 aborte u kryen grave pas incidentit, sepse mjekët u thanë atyre që foshnjat e tyre ishin të ekspozuara ndaj rrezatimit dhe mund të lindnin me defekte të lindjes.

Kishte “radiofobi”, por OBSH thotë se nuk ka asnjë provë se defektet e lindjes ishin më të zakonshme tek foshnjat e lindura nga gratë që ishin afër Çernobilit. /Insajderi.com