A është e mundur të jeni alergjik ndaj elektricitetit?

A është e mundur të jeni alergjik ndaj elektricitetit?

Për shumë njerëz, pajisjet elektronike janë një pjesë e nevojshme e jetës së përditshme. Ato ju lejojnë të bëni gjëra të tilla si të shfletoni faqet e preferuara në internet ose të ngrohni ushqimin në mikrovalë.

Disa njerëz, megjithatë, besojnë se janë alergjikë ndaj rrezatimit që emetohet nga elektronika. Kjo gjendje e perceptuar quhet mbindjeshmëri elektromagnetike ose elektrohiperndjeshmëri (EHN), njofton Insjaderi.

Ndodh kur dikush mendon se është tepër i ndjeshëm ndaj fushave elektromagnetike (FEM). Shpesh referuar vetëm si rrezatim, FEM lëshohen nga pajisjet elektronike si routerët Wi-Fi, kompjuterët, furrat me mikrovalë dhe pajisjet e tjera shtëpiake.

Sipas njerëzve që thonë se kanë EHN, ekspozimi ndaj FEM shkakton simptoma si:

  • marramendje
  • dhimbje koke
  • ndjesi shpimi gjilpërash

Mendohet se raportet e para të EHN ndodhën në mes të viteve 1900. Ish-Bashkimi Sovjetik tha se teknikët e radarëve dhe teknikët ushtarakë që punonin me radio kishin përjetuar EHS, i njohur atëherë si “sindroma e mikrovalëve”.

Emri “mbindjeshmëri elektromagnetike” u shfaq për herë të parë në vitin 1991. Që atëherë, shumë njerëz kanë thënë se kanë EHN, veçanërisht pasi elektronika është bërë më e popullarizuar.

Përkundër këtyre raporteve, EHN nuk është një sëmundje e njohur në fushën mjekësore. Studimet nuk kanë arritur të gjejnë një lidhje të fortë klinike midis FEM dhe simptomave të raportuara. Për më tepër, mungojnë kriteret objektive për diagnostikimin e EHN.

Si rezultat, EHN është një gjendje e vetë-diagnostikuar.

A mund të jenë disa njerëz alergjikë ndaj Wi-Fi?

Disa njerëz raportojnë se janë mbi-ndjeshëm ndaj FEM të Wi-Fi-së.

Sidoqoftë, alergjitë nga Wi-Fi nuk janë reale. Nuk ka prova të forta që vërtetojnë se njerëzit mund të jenë alergjikë ndaj sinjaleve Wi-Fi.

Për më tepër, hulumtimet nuk ka gjetur një lidhje klinike midis simptomave të EHN dhe Wi-Fi. /Insajderi.com

Burimi: Health Line