A është e rrezikshme gëlltitja e shpëlarësit të gojës?

A është e rrezikshme gëlltitja e shpëlarësit të gojës?

Shpëlarësi i gojës është një shpikje shumë e dobishme kur bëhet fjalë për të freskuar gojën.

Por mund të jetë edhe më i dobishëm se kaq. Mund të vrasë bakteret e dëmshme që mund të çojnë në prishjen e dhëmbëve dhe sëmundjen e mishrave të dhëmbëve, si dhe ndihmon në rritjen e shëndetit të dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve, njofton Insajderi.

E gjithë kjo që thuhet, ju prapë nuk duhet të gëlltisni gargarë. Në fakt, në sasi mjaft të mëdha, mund të jetë toksike.

Le të themi që zakonisht jeni të kujdesshëm kur përdorni gargarë. Ju e vërtitni në gojën tuaj për kohën e rekomanduar.

Nëse rastësisht e gëlltitni, mund të përjetoni pak shqetësim më pas në formën e një stomaku të mërzitur lehtë.

Shumë gargarë përmbajnë fluor, i cili ka qenë i njohur se shkakton shqetësime të stomakut. Mund të ndjeheni të qetë ose të përzier, por duhet të zhduket relativisht shpejt.

Fluori nuk është përbërësi i vetëm në shumë shpërlarës të gojës – shumë gjithashtu përmbajnë alkool. Disa nga variantet më të zakonshme të alkoolit në larjen e gojës përfshijnë:

  • etanol
  • mentol
  • eukaliptol
  • acid benzoik
  • salicilat metil
  • timol

Konsumimi i një sasie të vogël nuk ka gjasa të ketë ndonjë efekt tek ju, por një sasi më e madhe mund të ketë një efekt dehës.

Nëse konsumoni një sasi të madhe të larjes së gojës, mund të shkaktojë simptoma si marrje mendsh ose përgjumje. Në raste serioze, mund të keni probleme me frymëmarrjen ose edhe të keni konvulsione.

Është veçanërisht e rëndësishme të jesh vigjilent me fëmijët. Trupat e tyre janë më të vegjël, kështu që është shumë më e lehtë për ta të përjetojnë mbidozë.

Burimi: Health Line