A është e vërtetë sindroma e zemrës së thyer?

A është e vërtetë sindroma e zemrës së thyer?

Sindroma e zemrës së thyer, e quajtur edhe kardiomiopatia e shkaktuar nga stresi ose kardiomiopatia takotsubo, mund t’ju godasë edhe nëse jeni të shëndetshëm, njofton Insajderi.

Gratë kanë më shumë të ngjarë se burrat të përjetojnë dhimbjen e papritur, intensive të gjoksit – reagimi ndaj një rritje të hormoneve të stresit – që mund të shkaktohen nga një ngjarje stresuese emocionale. Mund të jetë vdekja e një të dashuri apo edhe një divorc, ndarje, tradhti ose refuzim romantik. Mund të ndodhte edhe pas një tronditje të mirë (si fitimi i llotarisë.)

Sindroma e zemrës së thyer mund të diagnostikohet gabimisht si sulm në zemër sepse simptomat dhe rezultatet e provës janë të ngjashme. Në fakt, testet tregojnë ndryshime dramatike në ritëm dhe substanca të gjakut që janë tipike për një sulm në zemër. Por ndryshe nga sulmi në zemër, nuk ka asnjë dëshmi të arterieve të bllokuara të zemrës në sindromën e zemrës së thyer.

Në sindromën e zemrës së thyer, një pjesë e zemrës tuaj përkohësisht zgjerohet dhe nuk pompon mirë, ndërsa pjesa tjetër e zemrës suaj funksionon normalisht ose me kontraktime edhe më të fuqishme. Studiuesit sapo kanë filluar të mësojnë shkaqet, dhe si ta diagnostikojnë dhe trajtojnë atë.

Lajmi i keq: Sindroma e zemrës së thyer mund të çojë në dështim të rëndë, afatshkurtër të muskujve të zemrës.

Lajmi i mirë: Sindroma e zemrës së thyer zakonisht është e shërueshme. Shumica e njerëzve që e përjetojnë atë bëjnë një rikuperim të plotë brenda disa javësh, dhe ata kanë rrezik të ulët që ajo të ndodhë përsëri (megjithëse në raste të rralla mund të jetë fatale). /Insajderi.com

Burimi: Heart.org