A janë tatuazhet të dëmshme për njerëzit me psoriazë?

A janë tatuazhet të dëmshme për njerëzit me psoriazë?

Kushdo që mendon për të bërë një tatuazh duhet të jetë i vetëdijshëm për rreziqet themelore.

Tatuazhet çajnë lëkurën dhe shkaktojnë gjakderdhje. Kjo në vetvete e bën këdo që bën një tatuazh të prekshëm nga komplikime të ndryshme, të tilla si:

  • infeksion i lëkurës, i cili nganjëherë mund të bëhet i rëndë,
  • sëmundje nga ndotja e kryqëzuar nëse mjetet dhe gjilpërat nuk janë pastruar siç duhet (këto sëmundje mund të përfshijnë HIV, hepatitin B ose C, tuberkulozin dhe tetanozin),
  • një reaksion alergjik ndaj ngjyrave të përdorura.

Çdo traumë e lëkurës, siç është prerja, kafshimi i insekteve ose djegia nga dielli, mund të shkaktojë zhvillimin e lezioneve të tipit psoriasis. Ky është i njohur si fenomeni “Koebner”, njofton Insajderi.

Meqenëse tatuazhet shkaktojnë trauma të lëkurës, mund të shkaktojë që këto lezione të ngjashme me psoriazën të shfaqen në lëkurën tuaj rreth tatuazhit.

Rreth 25 për qind e njerëzve me psoriazë do të përjetojnë fenomenin Koebner pas një përkeqësimi. Zakonisht ndodh brenda 10 deri në 20 ditë të lëndimit, por mund të duhen më pak se 3 ditë ose për aq kohë sa 2 vjet.

Studiuesit dikur besuan se fenomeni Koebner ndodhi vetëm tek njerëzit me psoriazë ose lloje të tjera të sëmundjeve të lëkurës. Sidoqoftë, kriteret diagnostike u zgjeruan për të përfshirë njerëz pa sëmundje të mëparshme të lëkurës.

Gjithsesi, sipas studimeve të ndryshme, nuk ka prova të mjaftueshme shkencore për të lidhur pazgjidhshmërisht tatuazhet me psoriazën. /Insajderi.com

Burimi: Health Line