A ka mundësi mbijetese në Mars për organizmat nga Toka?

A ka mundësi mbijetese në Mars për organizmat nga Toka?
Burimi i fotografisë: NASA

Sipas Phys.org, disa mikrobe në Tokë mund të mbijetojnë përkohësisht në sipërfaqen e Marsit, zbulon një studim i ri nga NASA dhe shkencëtarët e Qendrës Hapësirë Ajrore Gjermane, njofton Insajderi.

Studiuesit testuan qëndresën e mikroorganizmave ndaj kushteve marsiane duke i lëshuar ato në stratosferën e Tokës, pasi ajo përfaqëson nga afër kushtet kryesore në Planetin e Kuq.

Botuar në “Kufijtë në Mikrobiologji”, ky hulumtim hap rrugën për të kuptuar jo vetëm kërcënimin e mikrobeve për misionet hapësinore, por edhe mundësitë për pavarësinë e burimeve nga Toka.

“Ne testuam me sukses një mënyrë të re të ekspozimit të baktereve dhe kërpudhave në kushte të ngjashme me Marsin duke përdorur një tullumbace shkencore për të fluturuar pajisjet tona eksperimentale deri në stratosferën e Tokës”, raporton Marta Filipa Cortesão, autorja e parë e përbashkët i këtij studimi nga Qendra Gjermane e Hapësirës Hapësinore, Këln, Gjermani.

“Disa mikrobe, në veçanti sporet nga kërpudhat e mykut të zi, ishin në gjendje t’i mbijetonin udhëtimit, edhe kur ishin të ekspozuar ndaj rrezatimit shumë të lartë UV”.

Të kuptuarit e qëndrueshmërisë së mikrobeve ndaj udhëtimit në hapësirë është jetike për suksesin e misioneve të ardhshme. /Insajderi.com