A mund të infektohemi dy herë nga koronavirusi?

A mund të infektohemi dy herë nga koronavirusi?

mund të infektoheni përsëri me koronavirus? Pse disa njerëz janë më të sëmurë se të tjerët? A do të kthehet çdo dimër? A do të funksionojë ndonjë vaksinë? A mund të kthejnë pasaportat e imunitetit disa nga ne në punë? Si do e menaxhojmë virusin në planin afatgjatë?

Sistemi imunitar është në zemër të disa prej pyetjeve më të rëndësishme për koronavirusin. Problemi është se ne dimë shumë pak.

Si bëheni imun ndaj koronavirusit?

Sistemi ynë imunitar është mbrojtja e trupit kundër infeksionit dhe ai vjen në dy pjesë.

E para është gjithmonë e gatshme të shkojë dhe të hidhet në veprim sapo të zbulohet ndonjë pushtues i huaj në trup. Është i njohur si reagim i lindur imunitar dhe përfshin lëshimin e kimikateve që shkaktojnë inflamacion dhe qelizat e bardha të gjakut që mund të shkatërrojnë qelizat e infektuara.

Por ky sistem nuk është specifik për koronavirusin. Nuk do të mësojë dhe nuk do t’ju japë imunitet ndaj tij.

Përkundrazi, keni nevojë për përgjigjen imunitare adaptive. Kjo përfshin qelizat që prodhojnë antitrupa të synuar që mund të ngjiten në virus në mënyrë që ta ndalojnë dhe qelizat T të sulmojnë vetëm qelizat e infektuara me virusin, të quajtur reagim qelizor.

Kjo kërkon kohë, pasi studimet sugjerojnë se duhen rreth 10 ditë për të filluar prodhimin e antitrupave që mund të luftojnë koronavirusin dhe pacientët më të sëmurë zhvillojnë përgjigjen më të fortë imune.

Nuk dihet nëse personat që kanë vetëm simptoma të buta, ose asnjë prej tyre, do të zhvillojnë një përgjigje të mjaftueshme imunitare adaptive.

Kujtesa e sistemit imunitar është si e jona, kujton qartë disa infeksione, por ka një zakon që harron të tjerët. Koronavirusi i ri, i quajtur Sars-CoV-2, nuk ka kaluar aq sa duhet për të ditur sa zgjat imuniteti, por ka edhe gjashtë koronaviruse të tjera njerëzore që mund të japin një të dhënë.

Katër prodhojnë simptomat e ftohjes së zakonshme dhe imuniteti është jetëshkurtër. Studimet treguan se disa pacientë mund të infektohen përsëri brenda një viti.

Por ftohja e zakonshme është përgjithësisht e butë. Ekzistojnë edhe dy koronaviruse më problematike, ato që shkaktojnë sindromën e rëndë të frymëmarrjes akute (Sars) dhe Sindromën e frymëmarrjes në Lindjen e Mesme (Mers), në të cilat antitrupat janë zbuluar disa vjet më vonë.

A janë infektuar njerëzit dy herë?

Ka pasur raporte për njerëz që duket se kanë pasur infeksione të shumta koronavirus në një periudhë ​​të shkurtër kohore.

Disa kanë argumentuar se njerëzit vërtet infektohen dy herë. Sidoqoftë, konsensusi shkencor është se testimi është problemi kur pacientëve u thuhet gabimisht se janë të lirë nga virusi.

Nëse kam antitrupa, a jam imun?

Kjo nuk është e garantuar dhe kjo është arsyeja pse Organizata Botërore e Shëndetit është e shqetësuar për vendet që përdorin pasaportat e imunitetit si një rrugëdalje nga bllokimi.

Ideja është nëse e kaloni testin e antitrupave, atëherë jeni të sigurt për t’u rikthyer në punë. Por niveli i tyre është i ndryshëm në individë të ndryshëm.

Pse ka rëndësi imuniteti?

Është e rëndësishme për arsye të shëndetit personal dhe sa herë apo sa shpesh do të infektoheni me Covid-19.

Imuniteti gjithashtu do të tregojë se sa vdekjeprurës është virusi. Kuptimi i imunitetit mund të ndihmojë në lehtësimin e bllokimit nëse është e qartë se kush nuk është në rrezik për t’u infektuar ose për të përhapur virusin.

Nëse është shumë e vështirë të prodhosh imunitet afatgjatë, atëherë mund të jetë më e vështirë të gjendet një vaksinë.