A mund të lexojnë qentë mimikat e fytyrës tonë?

A mund të lexojnë qentë mimikat e fytyrës tonë?

Qentë nuk janë të programuar për të njohur fytyrat e njeriut, një studim i ri ka zbuluar, dhe nuk ka asnjë zonë në trurin e tyre të dizajnuar për të bërë dallimin midis pjesës së prapme ose të përparme të kokës së dikujt, shkruan CNN, transmeton Insajderi.

Studiuesit matën aktivitetin e trurit në qen dhe njerëz ndërsa u treguan atyre video me fytyra dhe pjesën e prapme të kokës, tha një njoftim për shtyp nga Universiteti Eötvös Loránd, në Hungari.

Ndërsa fytyrat janë jashtëzakonisht të rëndësishme për komunikimin vizual tek njerëzit, e njëjta gjë nuk mund të thuhet për qentë tanë.

Eksperimentet që përfshijnë imazhe rezonancë magnetike funksionale në 20 qenë u kryen në Universitetin Eötvös Loránd dhe Universitetin Kombëtar Autonom të Meksikës, Querétaro, Meksikë, dy nga shumë pak institucione që mund të skanojnë trurin e qenve.

Rezultatet zbuluan se rrjete të mëdha nervore të dedikuara në trurin e njeriut përdoren për të dalluar fytyrat nga jo-fytyrat. Tek qentë nuk ka rajone të trurit që kanë për qëllim të diferencojnë fytyrat.

Në vend të kësaj, qentë përdorin më shumë informacion nga aroma ose pjesët më të mëdha të trupit.

Mirëpo qentë arrijnë të lexojnë fytyrat e njeriut, edhe nëse truri i tyre nuk është i programuar në atë mënyrë.

“Mendoj se është e mahnitshme që, pavarësisht se me sa duket nuk kanë një makineri nervore të specializuar për të përpunuar fytyrat, qentë megjithatë kanë në kontakt me sy, duke ndjekur shikimin, duke lexuar emocione nga fytyra jonë, dhe ata madje mund të njohin pronarin e tyre nga fytyra”, tha Andics.

“Gjatë zbutjes, qentë u përshtatën me mjedisin shoqëror njerëzor dhe duke jetuar me njerëzit ata shpejt mësojnë se leximi i shenjave të fytyrës ka kuptim, ashtu si njerëzit mësojnë t’i kushtojnë vëmendje detajeve të vogla, le të themi, një telefon, pa pasur zona të specializuara për telefon në trurin e tyre”. /Insajderi.com