A mund të përdoret Retinoli si trajtim për aknet?

A mund të përdoret Retinoli si trajtim për aknet?

Retinoli është një derivat natyral i vitaminës A që zakonisht gjendet në kremrat kundër plakjes. Por mund të jetë gjithashtu një përbërës efektiv për trajtimin e akneve dhe zvogëlimin e shfaqjes së shenjave të aknes, njofton Insajderi.

Retinoli funksionon në disa mënyra. Në shtresën më të jashtme të lëkurës (epidermë), retinoli shtresohet për të hequr papastërtitë, qelizat e vdekura të lëkurës dhe vajin nga poret. Kjo mund të ndihmojë në parandalimin e formimit të puçrrave.

Kremrat, xhelët dhe serumet e retinolit zakonisht përmbajnë midis 0.25 dhe 1.5 për qind retinol. Doza e produktit që ju nevojitet do të varet kryesisht nga lloji i lëkurës suaj.

Nëse keni lëkurë të ndjeshme, filloni me një dozë më të ulët. Nëse nuk përjetoni efekte anësore, gjithmonë mund ta rrisni dozën.

Për më tepër, mbani në mend se produktet kundër plakjes me retinol mund të mos jenë formuluar për të trajtuar aknet. Duhet të shmangni përbërësit që mund të përkeqësojnë aknet, të tilla si aromat dhe vajrat.

Kur provoni një produkt retinol, është e rëndësishme të ndiqni udhëzimet e produktit dhe të vazhdoni gradualisht. Mund të shkaktojë pak skuqje ose acarim në fillim derisa lëkura juaj të përshtatet me retinolin.

Filloni duke shtuar produktin në rutinën tuaj të kujdesit për lëkurën në fillim një natë në javë. Nëse nuk vëreni efekte anësore, mund ta aplikoni më shpesh.

Për të zvogëluar rrezikun e acarimit, lani fytyrën dhe më pas prisni gjysmë ore para se të aplikoni retinol.

Retinoli aplikohet më mirë gjatë natës, pasi mund të rrisë ndjeshmërinë e lëkurës tuaj ndaj diellit. Kur të dilni jashtë, sigurohuni që të përdorni krem dielli për të mbrojtur fytyrën tuaj.

Gjithashtu, mbani në mend se nuk keni nevojë të përdorni retinol në baza ditore që ajo të jetë efektive në trajtimin e akneve. Dy ose tre herë në javë mund të jenë të mjaftueshme. Ju duhet ta vazhdoni ta përdorni edhe pasi të filloni të vëreni një përmirësim të akneve. /Insajderi.com

Burimi: Health Line