A mundet që COVID-19 një ditë të bëhet një e ftohur e zakonshme?

A mundet që COVID-19 një ditë të bëhet një e ftohur e zakonshme?
Burimi i fotografisë: iStockphoto.com

Një ditë, pandemia do të marrë fund. Shkencëtarët nuk e dinë se si do të luajë ajo finale, por një model i ri ofron pak shpresë: SARS-CoV-2 vdekjeprurëse mund të mos zhduket plotësisht, por në vend të kësaj të bëhet një virus i ftohtë që qarkullon e që shkakton vetëm hundë të bllokuara, shkruan Live Science, transmeton Insajderi.

Ky model, i botuar më 12 janar në revistën Science, bazohet në analizat e Coronavirus-ëve të tjerë, shumica e të cilave shkaktojnë vetëm simptoma të lehta te njerëzit. Ekzistojnë gjashtë Coronavirus-ë që infektojnë njerëzit; katër janë Coronavirus-e që janë “endemike” ose qarkullojnë rregullisht midis popullatave njerëzore dhe shkaktojnë ftohjen e zakonshme.

Dy Coronavirusët e tjerë – ato që shkaktojnë sindromën e rëndë të frymëmarrjes akute (SARS) dhe sindromën respiratore të Lindjes së Mesme (MERS) – janë më vdekjeprurëse, megjithëse e para u eleminua vite më parë dhe kjo e fundit është përmbajtur kryesisht.

Pothuajse të gjithë infektohet me njërën prej këtyre Coronavirus-ëve endemikë gjatë fëmijërisë; dhe këto infeksione të hershme u japin imunitet të pjesshëm të rriturve që infektohen përsëri. Ri-infektimi është i mundur brenda një viti, por edhe nëse ndodh, simptomat janë të lehta dhe virusi pastrohet nga trupi më shpejt.

Por nuk ka të dhëna të ngjashme afatgjata për kohëzgjatjen e imunitetit për Coronavirus-in e ri SARS-CoV-2 që shkakton COVID-19.

Nuk është e qartë se sa kohë do të zgjasë tek njerëzit imuniteti, qoftë nga vaksinat apo infeksioni natyror, te SARS-CoV-2; është gjithashtu e panjohur në çfarë shkalle vaksinat dhe infeksionet natyrore do të frenojnë transmetimin ose zvogëlojnë ashpërsinë e sëmundjes.

Disa njerëz janë ri-infektuar tashmë me SARS-CoV-2. Por këto raste kanë qenë të rralla dhe shumica e këtyre njerëzve kanë pasur sëmundje më të lehtë herën e dytë, sipas studimit.

Ky model parashikon që nëse SARS-CoV-2 bëhet endemike dhe gjeneratat e ardhshme ekspozohen kryesisht gjatë fëmijërisë, virusi “nuk mund të jetë më virulent sesa ftohja e zakonshme”, shkruajnë autorët.

Pasi të jetë endemike, raporti i fatalitetit të infeksionit të virusit, ose numri i njerëzve që vdesin krahasuar me ata që janë të infektuar, do të bjerë nën atë të gripit sezonal, shkruan autorët. /Insajderi.com