A rrezikohemi nga infektimi me coronavirus përmes mushkonjave?

A rrezikohemi nga infektimi me coronavirus përmes mushkonjave?

Për shumë vende të botës, vera po fillon që do të thotë një gjë… mushkonjat janë kthyer! Si bartës të njohur të sëmundjeve të tilla si malarja dhe ethet e dengos, disa njerëz pyesin veten “a mund të mushkonjat të përhapin coronavirus-in te njerëzit?”

Kur bëhet fjalë për mushkonjat dhe përhapjen e sëmundjeve, virusi duhet të jetë në gjendje të replikohet në gjëndrat e mushkërive të mushkonjave dhe pështymës. Në thelb mushkonja duhet të infektohet me vetë virusin.

Lajmi i mirë është se Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), Organizatën Botërore të Shëndetit (ËHO) dhe Shoqatën Amerikane të Kontrollit të mushkonjave (AMCA) të gjithë pajtohen që mushkonjat nuk janë një vektor i COVID-19 thjesht sepse ato mund të infektohen nga virusi. Prandaj mushkonjat nuk mund të përhapin coronavirus-in te njerëzit.

COVID-19 është përhapur kryesisht nga pikat e ajrit të prodhuara nga teshtima dhe kollitjet ose duke prekur sipërfaqet e kontaminuara me virusin.

Mushkonjat janë ende një problem për familjen tuaj

Siç u përmend më parë, shumë vende në të gjithë globin kanë aplikuar karantinimin për të ndihmuar në ndalimin e përhapjes së coronavirus-it. Si rezultat, shumë nga ne po kalojnë më shumë kohë jashtë në kopshtet tona, duke shijuar motin e ngrohtë.

Edhe pse mushkonjat nuk mund të përhapin coronavirus-in, ato janë vektorë të njohur të disa sëmundjeve të tjera të dëmshme. Fatkeqësisht, këto insekte të kafshimit nuk e kanë kapur ende distancimin shoqëror, kështu që ju dhe anëtarët e familjes suaj ende rrezikoni të infektoheni nga një kafshim i mushkonjave.