Al-Qaeda është ende shumë e përfshirë brenda talibanëve në Afghanistan

Al-Qaeda është ende shumë e përfshirë brenda talibanëve në Afghanistan

Al-Qaeda është ende “e përfshirë” brenda talibanëve në Afganistan, përkundër një marrëveshje historike SHBA-Taliban më parë këtë vit, i tha BBC një zyrtar i lartë i Kombeve të Bashkuara.

Në fillim të këtij viti, SH.B.A. nënshkroi një marrëveshje me Talibanët duke u zotuar të tërhiqnin të gjitha forcat Amerikane nga vendi deri në verën e ardhshme, nëse Talibanët siguruan që grupet përfshirë Al-Qaeda nuk ishin në gjendje të përdornin territorin Afgan për të planifikuar sulme ndërkombëtare.

Por Edmund Fitton-Brown, koordinator i Ekipit Monitorues të Shtetit Islamik të KB, Al-Qaeda dhe Taliban, i ka thënë BBC se Talibanët premtuan Al-Qaeda në prag të marrëveshjes së SH.B.A.-së që të dy grupet do të mbeteshin aleate .

“Talibanët ishin duke biseduar rregullisht dhe në një nivel të lartë me Al-Qaeda dhe duke i siguruar ata se do të nderonin lidhjet e tyre historike,” tha Z. Fitton-Brown.

Ai tha se marrëdhënia midis Al-Qaeda dhe Talibanëve “nuk u ndryshua në mënyrë thelbësore” nga marrëveshja e arritur me SH.B.A. “Al-Qaeda është përfshirë shumë me talibanët dhe ata bëjnë një pjesë të mirë të veprimit ushtarak dhe veprimit të trajnimit me talibanët, dhe kjo nuk ka ndryshuar,” tha ai./Insajderi.com

Burimi: BBC News