Kurti tregon përse nuk mund të përfundohet konflikti mes Kosovës dhe Serbisë  

Kurti tregon përse nuk mund të përfundohet konflikti mes Kosovës dhe Serbisë  

Kandidati për kryeministër nga Lëvizja Vetëvendosje, Albin Kurti ka thënë se çështja e të pagjeturve e bënë të pamundur përfundimin e konfliktit mes Kosovës dhe Serbisë si dhe fillimin e ri të një marrëdhënieve.

“836 shqiptarë janë gjetur vetëm nëpër varrezat masive në Batajnicë afër Beogradit kurse dhjetëra të tjerë janë nxjerrë nga lumejtë e liqenet ku Serbia u mundua ta fundoste të vërtetën e saj. Çështja e të zhdukurve e bën të pamundur përfundimin e konfliktit, pajtimin dhe një fillim të ri të marrëdhënieve të Kosovës me Serbinë dhe të popujve të këtyre dy vendeve”.

“Lufta shkatërroi jetërat e shumë njerëzve por ndërtoi kujtime të hidhura të pashlyeshme. Drejtësia restauruese është e domosdoshme e për të janë të nevojshme gjykata të pavarura në Kosovë e Serbi, shumë vullnet politik e njerëzor, gjetje dhe mobilizim i dëshmive dhe dëshmitarëve, kompenzim për viktimat. Nëse koha shëron plagët shpirtërore të të gjallëve për të vdekurit ajo i rrit ato kur bëhet fjalë për personat e pagjetur”, ka shkruar Kurti.

Kurti më tej ka kritikuar procesin e dialogut, duke thënë se normalizimi i marrëdhënieve me Serbinë është duke u zhvilluar dhe duke u harruar historia që përjetuam.

“Dikur moti kjo. Sepse sot ka ngecur gjithçka sa i përket zbardhjes së fatit të të pagjeturve. Normalizimi i marrëdhënieve me Serbinë është zhvilluar duke harruar edhe historinë që e (për)jetuam. Nëse nisim dhe rrëmojmë të kaluarën atëherë do të dalin krime të mëdha dhe të tmerrshme. Kjo do t’ia dobësonte pozicionin Serbisë karshi Kosovës, të cilën ajo ende nuk e njeh si të pavarur”, ka shkruar Kurti./Insjaderi.com

 

30 gushti, Dita Ndërkombëtare e të Pagjeturve“Kalimi i kohës nuk është shërues për familjet e të pagjeturve. Vetëm…

Posted by Albin Kurti on Wednesday, 30 August 2017