Aska – koncepti i ri i makinës fluturuese

Aska – koncepti i ri i makinës fluturuese

Dizajnuesit e projektit pohojnë se ky mjet/mjet fluturues mund të arrijë shpejtësinë deri në 563 km në orë.

Konstruktorët nga e gjithë bota kanë konkurruar në vitet e fundit të nisin një makinë funksionale fluturuese në treg, por shumica e këtyre përpjekjeve janë në fazën e një ideje fillestare ose prototipi.

Megjithatë, kompani të tilla si AeroMobil dhe Terrafugia bënë përparime të rëndësishme në zhvillimin e makinës fluturuese, gjë që i nxiti të tjerët të nisin në këtë mënyrë, transmeton KosovaPress.

Në mesin e tyre është kompania start-up SHBA-Izrael NFT (Next Future Transportation), e cila prezantoi konceptin e një makine fluturuese të quajtur Aska. Ndryshe nga shumica e konkurrentëve, automjetet e të cilëve kërkojnë një lloj piste, Aska është projektuar për të drejtuar dhe zbritur vertikalisht.

Ndërtuesit thonë se makina mund të përdoret rregullisht për lëvizje përgjatë rrugëve dhe si anije kozmike. Aska përdor vetëm 14 propelerë (nga të cilat 2 janë në krahë), të cilat e lejojnë atë të fluturojnë vertikalisht, si një dron.

Vetura ka hapësirë për tre pasagjerë, ndërsa çmimi fillestar do të jetë 200,000 dollarë në prodhimin në masë.