Autoritetet në Serbi ‘sulmojnë’ migrantët me sprej  

Autoritetet në Serbi ‘sulmojnë’ migrantët me sprej  

Autoritetet serbe kanë dëbuar rreth 1,200 refugjatë nga një kamp i improvizuar në kazermat e braktisura në Beogradin qendror, duke lënë disa qindra, përfshirë edhe fëmijë të pashoqëruar.

Migrantët që jetonin në kazermën e braktisur u thanë të largoheshin herët në mëngjes nga zyrtarët e Komisariatit serb për Refugjatë dhe Migracion për të lejuar rrënimin e menjëhershëm të ndërtesës.

Disa punonjës të ndihmës lokale e përshkruan evakuimin si një “veprim të mrekullueshëm” por të tjerët e raportuan si “kaos”.

“Ishim të tronditur se sa çnjerëzore dhe çorganizuar dëbimi ishte,” tha Rosie Johnson, një vullnetare me bamirësi SolidariTea, për ‘The Independent’.

“Komisariati erdhi në kazermat ku njerëzit po flinin në orën 7, duke zgjuar njerëzit duke i goditur me shtiza të çadrës, duke çmontuar çadrat e tyre dhe duke përdorur sprej dezinfektues, derisa njerëzit ende flinin brenda dhe nuk kishin dhënë kohë për të mbledhur sendet e tyre”.

Zonja Xhonson gjithashtu tha se zyrtarët e komisariatit mbanin doreza gjatë operacionit dhe u panë duke larë duar pas kontaktit me refugjatët.

“Shpresoja se kjo do të shkojë pa u vënë re nga refugjatë,” shtoi ajo, përcjell Insajderi.

Ivan Mishkoviç, një zëdhënës i Komisariatit serb për Refugjatë dhe Migracion, i tha ‘The Independent; “Ata zyrtarët mbanin doreza për shkak se ata duhej të hiqnin shishe dhe artikuj jo ushqimorë”.

Videoja nga e mërkura, një ditë para evakuimit, gjithashtu tregon atë që duket si një zyrtar në veshjen e punës mbrojtëse dhe maskën e maskuar me spërkatje të asaj që vullnetarët në kryeqytetin serb thanë se ishte insekticid toksik brenda kazermave ndërsa refugjatët dhe gjërat e tyre ishin ende brenda.

“Ishte pikërisht si një pushtim i privatësisë dhe një shpërfillje e plotë e dinjitetit të tyre”, tha një doktor vullnetar.

“Ata sapo hynë në dhomat e të gjithëve dhe filluan të spërkonin atë që mund të kishte qenë një substancë toksike e rrezikshme. Ata vetëm e mbuluan atë për gjërat e vogla që ata kanë, ishte e frikshme, e vrazhdë dhe e padenjë “, ka thënë njëri nga vullnetarët. /Insajderi.com