Bebja kineze lind katër vjet pas vdekjes së prindërve

Bebja kineze lind katër vjet pas vdekjes së prindërve

Një fëmijë është lindur në Kinë nga një nënë surrogate katër vjet pasi prindërit e tij vdiqën në një aksident automobilistik, njoftojnë media kineze.

Çifti, i cili vdiq në 2013, kishte ngrirë disa embrione duke shpresuar që një ditë të kishin një fëmijë përmes IVF, raporton BBC, përcjell Insajderi.

Pas aksidentit, prindërit e tyre luftuan në një betejë të zgjatur ligjore për t’u lejuar të përdorin embrionet.

Djali u lind në dhjetor nga nëna surrogate nga Laosi dhe mediat e Pekinit e raportuan rastin këtë javë.

Gazeta shpjegoi se mungesa e precedentit për një rast të tillë kishte detyruar prindërit e prindërve të vdekur të shkelnin nëpër një fushë të minuar ligjore përpara se surrogatja të mund të vazhdonte procedurat.

Asnjë precedent

Në kohën e aksidentit, embrionet u ruajtën në mënyrë të sigurt në një spital në Nanjing, në temperaturat e ngrirjes në minus 196 gradë në një rezervuar të azotit të lëngët.

Pas një beteje gjyqësore, gjykata iu dha katër gjyshërive të drejtën mbi vezët e fekonduara.

Nuk kishte asnjë precedent nëse ata mund të trashëgojnë embrionet e ngrira të fëmijëve të tyre.

Atyre iu dhanë përfundimisht embrionet, por pastaj u paraqit problemi tjetër. Embrionet mund të merren vetëm nga spitali Nanjing nëse kishte prova se një spital tjetër do t’i ruante ato.

Duke pasur parasysh pasigurinë ligjore rreth embrioneve, ishte e vështirë për të gjetur një institucion tjetër mjekësor në Kinë që dëshironte të përfshihej.

Surrogacia është ilegale në Kinë, prandaj e vetmja alternativë realiste ishte të shihnin përtej kufijve të vendit.

Provimi i atësisë dhe kombësisë

Përfundimisht, gjyshërit e ardhshëm angazhuan një agjenci surrogacie dhe vendosën ta dërgojnë në Laos, ku kjo procedurë ishte e ligjshme.

Pasi që asnjë linjë ajrore nuk ishte e gatshme të pranonte një shishe të azotit të lëngët me madhësi termoizoluese, ngarkesa e çmuar duhet të transportohej me makinë.

Në Laos, embrioni u implantua në mitrën e nënës zëvendësuese dhe në dhjetor 2017 djali u lind.

Shtetësia e fëmijës, e quajtur Tiantian, ishte edhe një problem dhe kështu ai nuk lindi në Laos, por në Kinë – me surrogaten që udhëtonte atje me një vizë të thjeshtë turistike.

Me asnjë prindër të lënë për të provuar atësinë, të katër gjyshërit duhej të jepnin gjak dhe të merrnin testet e ADN-së për të vërtetuar se fëmija ishte me të vërtetë nipi i tyre dhe se të dy prindërit kishin qenë shtetas kinezë.