“Beteja” në mes kompanisë “Google” dhe Australisë

“Beteja” në mes kompanisë “Google” dhe Australisë

Google ka kërcënuar të heqë motorin e saj të kërkimit nga Australia në lidhje me përpjekjen e vendit për ta bërë gjigantin e teknologjisë të ndajë honorare me botuesit e lajmeve.

Australia po paraqet një ligj të parë në botë për të bërë Google, Facebook dhe kompani të tjera potencialisht të teknologjisë të paguajnë media për përmbajtjen e tyre të lajmeve.

Por firmat amerikane kanë kundërshtuar, duke paralajmëruar se ligji do t’i bëjë ata të tërheqin disa nga shërbimet e tyre.

Kryeministri Australian, Scott Morrison, tha se ligjvënësit nuk do t’i nënshtrohen “kërcënimeve”, raporton BBC.

Megjithëse Australia është larg tregut më të madh të Google, kodi i propozuar i lajmeve shihet si një rast i mundshëm testimi global për mënyrën se si qeveritë mund të kërkojnë të rregullojnë firmat e mëdha të teknologjisë.

Kodi i Australisë do të lidhte Google dhe Facebook në negociatat e ndërmjetësuara me botuesit mbi vlerën e përmbajtjes së lajmeve, nëse nuk mund të arrihej më parë ndonjë marrëveshje.

Drejtori menaxhues i Google Australia, Mel Silva, tha në një seancë dëgjimore në Senat të Premten se ligjet ishin “të pazbatueshme”.

“Nëse ky version i kodit do të bëhej ligj, nuk do të na jepte zgjidhje tjetër përveçse të ndalojmë vënien në dispozicion të Google Search në Australi,” tha ajo. /Insajderi.com