Blick: Kosova nuk e kryen vaksinim e popullit të saj, është në luftë për karrige

Blick: Kosova nuk e kryen vaksinim e popullit të saj, është në luftë për karrige

Disa vende në Evropë ende kanë bërë ende vaksinimin e popullatës, për shkak të pandemisë Covid-19.

Kjo mund të çojë në tension politik, shkruan Blick zviceran, njofton Insajderi.

Fushatat e vaksinimit kundër Coronavirusit po bëjnë përparim të ngadaltë në vendet evropiane.

Shkalla e vaksinimit zviceran tani është pak më shumë se 6 përqind.

Ka disa vende në Evropë ku nuk është administruar asnjë dozë e vetme e vaksinës korona.

Vendet e Ballkanit qëndrojnë midis karriges dhe stolit

Fundi i këtyre statistikave të gjitha vijnë nga Ballkani, siç tregon një raport nga CNN. Vende si Bosnja dhe Hercegovina, Mali i Zi apo edhe Kosova janë ende duke pritur që ata të marrin një nga përbërësit aktivë që ndërkohë që disa shtet janë duke përfunduar vaksinimin.

Nga ana tjetër, Shqipëria dhe Maqedonia kanë qenë në gjendje të administrojnë vetëm disa doza deri më tani.

Problemi në këto vende qëndron në mes karriges dhe stol, për shkak se nuk i përkasin Bashkimit Evropian, ata nuk kanë të drejtë të porositin vaksina.

Një alternativë do të ishte që shtetet e prekura të Ballkanit të përfitojnë nga programet ndërkombëtare të ndihmës.

Serbia zgjodhi një strategji tjetër

Kështu që ndërsa Shqipëria, Kosova nuk kanë shumë zgjedhje përveçse të presin vaksinën, e shti fqinjë si Serbia ka marrë një dozë.

Me mbi një milion doza të administruara, Serbia është udhëheqësi i qartë në rajon. Vendi ka një normë vaksinimi mbi 14 përqind!

Qeveria në Beograd arriti ta bëjë këtë kryesisht falë Rusisë dhe Kinës.

Një pjesë e madhe e popullatës serbe të vaksinuar më parë ka marrë përbërësin aktiv Sputnik V ose Kinezin Vero nga prodhuesi Sinopharm.

Serbia thuhet se ka porositur mbi 40,000 njësi të vaksinës nga prodhuesi Pfizer./Insajderi.com