Çernobili: Parajsa e kafshëve të egra u krijua kur njerëzit ikën

Çernobili: Parajsa e kafshëve të egra u krijua kur njerëzit ikën

Kafshët të rralla dhe të rrezikuara kanë lulëzuar në zonën e katastrofës së Çernobilit që kur u evakua në vitin 1986, si një turne i ri kafshësh të egra në Bjellorusinë jugore.

Është ora 5:30 në Bjellorusi jugor. Një hënë rozë varet në fusha të sheshta të ngjyrosura me acar, dhe kur arrijmë në pikën e kontrollit në skajin e Zonës së Çlirimit të Çernobilit, pesë orë me makinë në jug të kryeqytetit, Minsk, një kor i agimit të vinçave dhe hoopoes është në aktivitet të plotë.

 

Kjo mund të duket një vend i pamundur për të shikuar kafshë të egra, por unë jam këtu me eko-turnen e parë të Rezervës radioekologjike të shtetit Palieski (siç quhet zona bjelloruse e zonës).
Ishte prilli i vitit 1986 kur ndodhi aksidenti më i keq bërthamor në botë, pak mbi kufirin në veri të Ukrainës – një dramatizim i katastrofës po shfaqet aktualisht në Sky Atlantic. Qyteti i Çernobilit u evakua dhe zona e përjashtimit sot mbulon 2.600 km2 km në Ukrainë dhe 2.100 km2 në Bjellorusi.

Ukraina e shndërroi pjesën e saj të zonës në një atraksion turistik disa vjet më parë – 50,000 njerëz vizituan reaktorin bërthamor dhe qytetin fantazëm të Pripyat vitin e kaluar. Por Bjellorusia nuk e hapi rezervën e saj Palieski për vizitorët deri në dhjetorin e kaluar. Vendi ukrainas tani është popullor për qytetin e  frikshëm fantazmë dhe për rrënojat e reaktorëve, por në këtë anë të kufirit është e gjitha ka të bëjë me shkretëtirë dhe turneu ynë do të jetë një udhëtim i shikuar nga natyra si asnjë tjetër. Rezerva pretendon të jetë eksperimenti më i madh i Evropës në rikrijimin, dhe përfituesit jo të mundshëm të fatkeqësisë bërthamore kanë qenë ujqërit, bizonët dhe mbartësit që tani bredhin peizazhin e shpopulluar dhe 231 (të 334 llojeve të zogjve të vendit) që mund të gjenden edhe këtu .

Pas një sulmi fillestar me dokumentet tona ne takojmë udhëzuesin tonë Valery Yurko, një ornitolog spërkatës. Vizita jonë është e kufizuar deri në shtatë orë, dhe unë jam i prirur për të parë sa më shumë që të jetë e mundur. Ne fillojmë në muze – e cila ka disa tatimpamje të paharrueshme – para se të niset për të provuar gjërat reale. Elk janë gjitarët më të zakonshëm këtu, dhe nuk na duhet kohë për të parë një mashkull të ri që qëndron me këmbë gjysmë të varrosura në një copë moçali.

Ndërsa vazhdojmë përgjatë një pjese pyjesh që dikur ishte rruga kryesore në kryeqytetin ukrainas Kiev, Yurko thotë se ka një shans 50-50 që ne do të shohim një ujk. Ka rreth njëqind prej këtyre mishngrënësve në park dhe si gjuetia është ndaluar këtu, kafshët po humbasin ngadalë frikën e tyre nga njerëzit.
Ndalojmë në një kullë vëzhgimi sovjetike në mes të rezervës. Struktura e stilit shtyllë, e gjatë 30 metra, do të ishte një ferr personal për vuajtësit e pezmatimit, me rungs metalike të vendosur dhe një platformë të vogël të bordeve të plasaritura nga dielli. Ngjitja teston kokën time zakonisht të besueshme për lartësitë, por ia vlen përpjekja. Nga lart mund të shohim sarkofag metalik që mbulon reaktorin e lulëzuar në Çernobil dhe të kemi një pamje panoramike mbi fshatrat e zonës së përjashtimit, të cilat tani janë të gjitha të gëlltitura nga vegjetacioni.

Dje unë vizitova një nga vendbanimet e braktisura të rezervës, Droniki. Kur 232 banorë të fshatit u evakuan, ata nuk kishin shumë kohë për tu mbushur, ndërsa katet e shtëpive prej druri janë ende të shpërndara me këpucë, kuti të cigareve dhe thërrmijave të fëmijëve të datës 1986. Është një pamje e mrekullueshme: natyra mund të përfitojë, por që erdhi me kosto të madhe për popullin e evakuuar nga zona (pothuajse 350,000 në total), dhe miliona që kanë rënë të sëmurë ose konsiderohen të jenë “të kontaminuar” nga aksidenti. Shkrimtari më i madh në Çernobil, gazetar hulumtues dhe fitues i çmimit Nobel Svetlana Alexievich, shkroi në librin e saj të vitit 1997, Lutja e Çernobilit, se ajo “regjistroi të ardhmen”. Midis muret e shkatërruara të Dronikit dhe çatitë e zbehta, gardhe të shembura dhe hambare të mbushura me një korrje të përpunimit – dhe në rezervë më të gjerë – shohim një hap përpara për një botë pa njerëz.

Ne shohim që krijesat e njohura të qytetit dhe toka bujqësore pakësohen, dhe kafshët që prej kohësh janë shtyrë në skajet e egra të Evropës duke zënë vendin e tyre: harabelat, dhe lejlekët e bardhë janë duke i lënë rrugë shqiponjave të bardhë, rrëqebullit dhe ujqërve. Dhe rrezatimi? Yurko më tregon nivelin që unë jam i ekspozuar gjatë kësaj vizite është më pak se unë do të shkoj në një fluturim transatlantik – por ç’të themi për kafshët që jetojnë dhe ushqehen këtu? Është një çështje e kontestuar midis shkencëtarëve. Disa kërkime kanë gjetur shenja shqetësuese për sëmundjen dhe mutacionin e lidhur me plagët, por një studim tjetër ka regjistruar popullsi të mëdha të gjitarëve në zonë. Ne ende nuk kemi pamje të plotë, sipas Viktar Fenchuk, menaxher i projektit për Programin e Ruajtjes së Shkretëtirës në Bjellorusi dhe një nga konservatorët më të mëdhenj të vendit. Rezerva “mund të jetë një kurth ekologjik”, ku kafshët lëvizin dhe pastaj zhvillojnë probleme shëndetësore “, më thotë ai.

“Por dëshmitë e deritanishme janë se në një nivel të popullsisë, efekti i rrezatimit nuk është i dukshëm”. Shoferi ynë po kërkon me vëmendje shikimin e tij. Ujqërit janë arratisur dhe ne kemi parë vetëm kopjet e thundrave të kuajve të egër të Przewalskit dhe zhurmës së largët të një rrahjeje të zezë të zezë, e njohur si “lekking” (për të parë zogjtë afër, ju duket se duhet të jeni në pozitë nga 04:00). Por ne bëjmë spiun një nga zogjtë më të rrallë të parkut, shqiponja më e madhe e ndotur. Këto grabitës janë veçanërisht të turpshëm për njerëzit, dhe rezerva e Palieskit është vendi i vetëm në Bjellorusi ku numri i tyre po rritet. Valery Dombrovskiy, një ekspert botëror për speciet, ka flokë të argjendta dhe pamje të bukura të dikujt në dashuri me punën e tij. Duke u bashkuar me grupin tonë, ai shpjegon se këto fusha të ashpra nuk janë habitati tipik i shqiponjave; ata zakonisht favorizojnë kënetën.

“Por,” thotë ai, “po filloj të pyes veten nëse është raundi tjetër dhe ata përshtaten me zonat e lagura për të shmangur njerëzit”. Ne vend një shqiponjë të lartë mbi fushë, duke kryer një fluturim të shfaqur (reklamimin e pronësisë së tij të një territori), ndërsa ne shikojmë përmes dylbi. Ai zhduket dhe fluturon, pastaj, me sa duket për gëzim të dukshëm, i fut krahët e tij në një “ulje” për të rënë si një yll në rënie në ngjyrë blu. Është një moment i fundit i frikës, shtatë orë të mia janë lart. • Udhëtimi u sigurua nga APB-Birdlife Belarus, i cili zhvillon eko-turne në të gjithë vendin. Një turne dy ditor në shenjtëroren e kafshëve të egra të Çernobilit, duke përfshirë dy vizita shtatë orëshe, udhërrëfyes, ushqim, transferim nga Minsk dhe strehim në qytetin Chojnicki, kushton 470 pp, bazuar në një grup prej katër