Çfarë ndodh në trupin tuaj sapo ngelni shtatzënë?

Çfarë ndodh në trupin tuaj sapo ngelni shtatzënë?

Që në muajin e parë të shtatzënisë, ne trupin tuaj fillojnë te ndodhin shume ndryshime fizike. Ja disa prej tyre:

Nga momenti kur testi i shtatzanisë ju tregon dy vija e deri kur merrni në krahë fëmijën tuaj, shumë ndryshime ndodhin brenda jush.

Kur sperma takon vezën

Një grua fillon ovulimin dy javë përpara fillimit të ciklit të menstruacioneve të ardhshme. Ky është momenti kur vezët lirohen nga vezorja. Njëkohësisht, barku bëhet gati dhe përgatitet për implantimin e embrionit (nëse ndodh). Nëse veza depërton në spermatozoid, shtresa e proteinave rreth vezës ndryshohet për të parandaluar depërtimin e mëtejshëm nga spermatozoidet e tjera. Në kohën e fekondimit, gjinia dhe gjenetika e foshnjës përcaktohen.

Zigota

Nëse veza takohet me spermatozoidet, ata formojnë një entitet me një qelizë – një zigotë. Zigota pastaj udhëton drejt mitrës poshtë gypit fallopian. Ai fillon shumëzimin me shpejtësi dhe qëndron në tubin fallopian për 3 ditë. Pastaj kalon në mitër ku ende vazhdon të shumëfishohet.

Data juaj e menstruacioneve të fundit thotë shumë

A e dini se shtatzënia e një gruaje llogaritet që nga dita e parë e datës së fundit të menstruacioneve? Zhvillimi i fetusit mund të mos ketë filluar atëherë, mund të jetë dy javë më vonë. Është vërtet e vështirë të mësosh ditën e saktë të konceptimit. Dhe nga koha që gruaja ka periodat, trupi po përgatitet për shtatzëni. Prandaj përdoret kjo metodë.

Formimi i zemrës dhe gjithçka tjetër

Deri në javën e 4-t, fëmija juaj do të jetë rreth 6. 35 milimetër i gjatë. Edhe nëse është ende një pikë e vogël, shumë gjëra po ndodhin. Zigota shtrihet në anën e mitrës suaj. Është shumëfishuar për të formuar pjesë të ndryshme të trupit të të voglit tuaj.

Çuditërisht, zemra, fyti dhe gjinia e fëmijës suaj po zhvillohen tani. Fëmija juaj do të ketë enët e gjakut. Pra, gjaku do të fillojë të qarkullojë së shpejti. Placenta gjithashtu zhvillohet për të transferuar lëndë ushqyese nga nëna tek fetusi.

Tani për tani, krijesa juaj e vogël quhet embrion.

Implantimi

Ju mund të përjetoni gjakderdhje të lehtë. Është referuar si gjakderdhje implantimi. Kjo ndodh kur fara e vogël është e mbushur në rreshtim të mitrës tuaj.

Shpejtësia e hormoneve

Ju mund të ndjeni se gjinjtë tuaj po bëhen më të butë, të lënduar dhe të rëndë. Kjo shkaktohet nga rritja e hormoneve në trupin tuaj. Interesante, do të jeni në gjendje të gjurmoni ndryshimet në gjinjtë tuaj rreth 1 ose 2 javë pas konceptimit.