Coronavirusi në Afrikë: Shkencëtarët eksplorojnë shpjegime për shkallën e ulët të vdekjeve

Coronavirusi në Afrikë: Shkencëtarët eksplorojnë shpjegime për shkallën e ulët të vdekjeve

Ndërsa numri i infeksioneve bie ndjeshëm në Afrikën e Jugut dhe qëndron relativisht i ulët në pjesën më të madhe të kontinentit, ekspertët po arrijnë drejt një hipoteze befasuese, njofton Insajderi.

Vendbanime të stërmbushura me njerëz. Higjiena e dobët. Pamundësia e distancimit shoqëror në komunitetet, ku familjet e mëdha shpesh ndajnë një dhomë të vetme.

Për muaj me radhë ekspertët e shëndetit kanë paralajmëruar se kushtet e jetesës në komunitete të varfra, urbane në të gjithë Afrikën ka të ngjarë të kontribuojnë në një përhapje të shpejtë të Coronavirusit.

“Dendësia e popullsisë është një faktor shumë i rëndësishëm. Nëse nuk keni aftësinë për tu distancuar nga shoqëria, virusi përhapet,” tha Profesori Salim Abdool Karim, kreu i ekipit këshillues ministror të Afrikës së Jugut për Covid-19.

Në fazat e hershme të pandemisë, të gjithë ekspertët ranë dakord që Afrika ishte në telashe.

Edhe parashikimet më optimiste treguan se spitalet e vendit – dhe sistemi më i zhvilluar shëndetësor i kontinentit – do të mbingarkohen shpejt.

E megjithatë, sot Afrika e Jugut po del nga vala e saj e parë e infeksioneve me një shkallë vdekjeje nga Covid-19 afërsisht shtatë herë më e ulët se ajo e Mbretërisë së Bashkuar.

Për një kohë tani, ekspertët kanë përmendur popullsinë e re si shpjegimin më të mirë për nivelet relativisht të ulëta të infeksioneve në Afrikë. Mbi të gjitha, mosha mesatare në kontinent është afërsisht gjysma e asaj në Evropë.

Shumë më pak afrikanë jetojnë në të 80-at e tyre, dhe kështu ka më pak të ngjarë t’i nënshtrohen virusit si rezultat.

Teori të tjera – në lidhje me ndikimin e lartësisë ose temperaturat e ngrohta – zakonisht janë hedhur mënjanë. /Insajderi.com

Burimi: BBC