Covid: Antitrupat e personave që shërohen nga virusi përgjigjen më shpejt ndaj infeksionit

Covid: Antitrupat e personave që shërohen nga virusi përgjigjen më shpejt ndaj infeksionit

Shkencëtarët kanë gjetur provat më të forta se njerëzit që shërohen nga Covid mund të bëjnë një mbrojtje shumë më të shpejtë dhe më efektive kundër infeksionit nëse infektohen prapë.

Studiuesit në Universitetin Rockefeller në Neë York zbuluan se sistemi imunitar jo vetëm që e mbante mend virusin, por përmirësoi cilësinë e antitrupave mbrojtës pasi infeksioni kishte kaluar, duke bërë gati trupin për të lëshuar një sulm të shpejtë dhe të fuqishëm nëse virusi pushton për herë të dytë.

“Është një lajm shumë i mirë”, tha Michel Nussenzëeig, kreu i imunologjisë molekulare në Rockerfeller dhe një autor i vjetër i studimit. “Pritjet janë që njerëzit duhet të jenë në gjendje të prodhojnë një përgjigje të shpejtë të antitrupave dhe t’i rezistojnë infeksionit në një numër të madh rastesh.”

Është e paqartë se sa mund të zgjasë kujtesa e sistemit imunitar, por Nussenzëeig tha se mund të sigurojë një mbrojtje për vite me rradhë. Zbulimi mund të shpjegojë pse ri-infeksionet e verifikuara nga virusi janë deri më tani mjaft të rralla.

Kur njerëzit janë të infektuar me koronavirus, sistemi imunitar fillon një sulm shumëplanësh. Një formë e mbrojtjes vjen nga qelizat T, të cilat kërkojnë dhe shkatërrojnë qelizat e infektuara, dhe kështu parandalojnë përhapjen e virusit. Një front i dytë përfshin qelizat B, të cilat lëshojnë antitrupa në gjak. Antitrupat lidhen me virusin dhe e ndalojnë atë nga pushtimi i qelizave në radhë të parë./Insajderi.com

Guardian