Dëshironi të jeni më të pasur? Ja çfarë nuk duhet të bëni më

Dëshironi të jeni më të pasur? Ja çfarë nuk duhet të bëni më

Studiuesi Tom Corley është i interesuar për dallimet midis zakoneve të njerëzve të pasur dhe atyre që nuk kanë shumë para. Ai studioi të dy grupet për 5 vjet dhe nxori përfundime interesante, njofton Insajderi.

Revista Bustle radhiti disa gjëra që nuk duhet bërë, nëse synojmë që të pasurohemi, transmeton Insajderi.

Më poshtë disa karakteristika të personave që nuk arrijnë të kenë një stabilitet financiar:

 1. Nuk takojmë njerëz të rinj

Njerëzit e pasur duan adhurojnë takimet me njerëz të rinj. 68% e njerëzve të pasur thanë se u pëlqen të takojnë dikë të ri. Vetëm 11% e njerëzve të varfër thanë të njëjtën gjë. Shumica e njerëzve që arritën stabilitetin financiar bënë sa më shumë përpjekje për të dhënë përshtypje të mirë për veten dhe për ta mbajtur atë.

 1. Besojnë në fat

Ju mund të mbështeteni në fat në raste shumë të rralla, mbase kur jeni duke zgjedhur midis një fundi të kuq apo blu. Por kur bëhet fjalë për çështje me të vërtetë të rëndësishme, njerëzit e pasur mendojnë se ata përcaktojnë vetë rrugën e tyre të jetës. Dhe 90% e njerëzve të varfër fajësojnë fatin për fatkeqësitë e tyre dhe faktorët e tjerë që nuk mund t’i kontrollojnë. Dhe për të përmirësuar mirëqenien e tyre, ata investojnë para në bileta të lotarisë dhe paguajnë falltarë.

 1. Urrejnë punën e tyre

“Unë e dua atë që bëj!” Këtë thonë thonë 85% e njerëzve të suksesshëm financiarisht. Njerëzit e varfër shohin më shumë disavantazhe në punët e tyre. Me një qëndrim si ky, me siguri do të pajtoheni se është mjaft e vështirë të rritni të ardhurat tuaja. Nëse nuk ju pëlqen puna që jeni duke bërë, duhet ta ndryshoni atë, jo të qaheni.

 1. Nuk i kushtojnë rëndësi shëndetit të tyre

Njerëzit e pasur i kushtojnë shumë kohë shëndetit të tyre. Kjo përfshin vizita te mjeku, një mënyrë jetese të shëndetshme, sporte (76% e njerëzve të suksesshëm bëjnë ushtrime fizike 4 herë në javë), një dietë të ekuilibruar dhe mungesë të zakoneve të këqija. Në mesin e atyre që kanë të ardhura të ulëta, vetëm 13% shohin një lidhje midis shëndetit të mirë dhe suksesit.

 1. Nuk rrezikojnë asnjëherë

Vetëm 6% e njerëzve të varfër ranë dakord se do të ndërmerrnin një rrezik për të përmirësuar gjendjen e tyre financiare. Dhe më shumë se 50% e njerëzve të pasur që morën pjesë në eksperiment ranë dakord të marrin të njëjtin rrezik. Më shumë se kaq, shumë njerëz të pasur vunë re se të paktën një herë në jetën e tyre duke marrë rreziqe, që çuan në dështime të mëdha, por ata u përpoqën të ecnin përpara, në vend që të hiqnin dorë.

 1. Shikojnë shumë TV

Midis njerëzve që nuk janë të pasur, 78% ndjekin shfaqje  mund të shikojnë detajet e jetës private të dikujt tjetër. Midis njerëzve të pasur, vetëm rreth 6% shohin shfaqje realiteti. Vlen të përmendet se njerëzit e pasur nuk e pëlqejnë shumë TV dhe shumë prej tyre e shikojnë atë për më pak se 1 orë në ditë. E njëjta gjë vlen edhe për internetin: njerëzit e suksesshëm kalojnë më pak se një orë duke shfletuar në rrjet, përveç nëse ka diçka të bëjë me punën.

 1. Nuk lexojnë shumë

“Të mos lexosh do të thotë të mos mendosh,” tha dikur Dostojevsky. 88% e njerëzve të pasur janë dakord me shkrimtarin. Ata lexojnë libra për vetë-zhvillim, materiale profesionale dhe letërsi historike për të paktën 30 minuta në ditë. Vetëm 2% e njerëzve të varfër i kushtojnë shumë kohë leximit.

 1. Zgjohen vonë

Më shumë se gjysma e biznesmenëve me të ardhura të larta të vëzhguara nga Tom Corley u zgjuan të paktën 3 orë para fillimit të ditës së tyre të punës, e cila është rreth orës 5 të mëngjesit Ata e kalojnë kohën në mëngjes duke planifikuar gjërat që duhet të bëjnë, duke punuar në projektet e tyre personale (nëse ata punojnë për kompani të mëdha), dhe duke bërë sport.

Shumë njerëz të suksesshëm kalojnë  10-15 minuta për të medituar ose thjesht të mendojnë për diçka në heshtje. Zgjimi herët nuk do të thotë të mos flini sa duhet. 89% e njerëzve të pasur flenë nga 7 deri në 8 orë gjatë natës, dhe ata shkojnë për të fjetur në kohën e rekomanduar: midis 9 dhe 10 në mbrëmje.

 1. Komunikojnë me persona toksik

96% e njerëzve që jetojnë me paga, njohin dikë që i pëlqen thashethemet ose që ankohen për jetën e tyre. Njerëzit e suksesshëm komunikojnë me ata që nuk janë negativë, por, përkundrazi, me ata që i frymëzojnë të bëjnë diçka. Ju mund të rritni me lehtësi numrin e njerëzve të tillë rreth jush duke vizituar ngjarje kulturore, duke bërë punë vullnetare ose duke qenë anëtar i një organizate jofitimprurëse. Dhe ju duhet të kaloni gjithë kohën tuaj për veten tuaj derisa të takoni njerëz që ia vlejnë.

 1. Shpenzojnë shumë para

Shumica e njerëzve të varfër shpenzojnë shumë më tepër sesa fitojnë. Ju me siguri i njihni njerëzit që blejnë makina të shtrenjta, telefona dhe gjëra të tjera me kredi, edhe pse ata nuk mund t’i përballojnë ato. Njerëzit e pasur zakonisht i përmbahen këtij sistemi të shpërndarjes së të ardhurave:

 • 20% – llogari të kursimit
 • 25% – duke paguar qiranë ose hipotekën
 • 15% – ushqim
 • 10% – argëtim
 • 5% – shërbim i makinës
 • Pjesa tjetër e parave harxhohet për gjëra të tilla jo të përhershme si rroba, mjekim dhe arsim.