Dialogu Kosovë-Serbi me komplikime të shumta

SHBA apo Bashkimi Europian? Sa është forca reale e BE-së për ta mundësuar një marrëveshje finale në mes Kosovës dhe Serbisë. Dialog me komplikime të shumta.

Dialogu Kosovë-Serbi me komplikime të shumta

Po pretendohet që këtë vit mund të arrihet një marrëveshje finale në mes Kosovës dhe Serbisë për normalizimin e marrëdhenieve në mes dy vendeve.

Presidenti amerikan, Donald Trump ka emëruar emisar special për dialogun Kosovë-Serbi, Richard Grenell, ndërsa Bashkimi Europian e ka përfaqësues për dialogun Kosovë-Serbi, Miroslav Lajčák, shkruan Insjaderi.

Por, sa është reale fuqia e Bashkimit Europian për ta mundësuar një marrëveshje finale në mes Kosovës dhe Serbisë?

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi ka filluar një fazë injoruese në aspektin diplomatik ndaj BE-së duke u foksuar tërsisht nga emisari i Trump-it. Në anën tjetër BE insiston që të arrihet rinisja e dialogut pas një bllokade disa vjeçare.

Bashkimi Europian ka qenë ndërmjetësues i dialogut teknik dhe politik në mes të Kosovës dhe Serbisë. Por, marrëveshjet e arritura nuk kanë gjetur zbatim – duke përfshirë edhe fushatën lobuese të Serbisë për ta penguar antarësimin e Kosovës në organizata ndërkombëtare.

Asociacioni i Komunave me shumicë serbe është nënshkruar me ndërmjetësimin e BE-së, por nuk ka gjetur zbatim pasi Gjykata Kushtetuese e Kosovës doli me verdiktin e saj që kjo marrrëveshje shkeli dhjetëra nene kushtetuese.

Pesë shtete të Bashkimit Europian ende nuk e kanë njohur Kosovën shtet të pavarur, përkundër asaj që shumica e politikave të BE-së janë të kordinuara nga të gjitha shtetet anëtare të BE-së.

Ky dialog mbetet i komplikuar për nga ndërmjetësimi, trajtimi dhe reagimi popullor në të dy shtetet/Insajderi/