Disa pacientë me Coronavirus po përballen me një simptomë të papritur të virusit

Disa pacientë me Coronavirus po përballen me një simptomë të papritur të virusit

Humbja e flokëve është bërë një tjetër pasojë e dukshme e coronavirus-it pasi pacientët COVID-19 po raportojnë këtë, shkruan USA Today, transmeton Insajderi.

Ndërsa Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve nuk e njohin humbjen e flokëve si një simptomë të COVID-19, më shumë se 27 përqind e të paktën 1.100 të anketuarve në grupin Facebook të Survivor Corps raportuan humbje të flokëve.

Dr Michele S. Green, një dermatologe në Spitalin Lenox Hill në Neë York City, tha që ka pasur një fluks të pacientëve që kërkojnë trajtim për humbjen e flokëve gjatë karantinës.

“Pacientët po vijnë me qese flokësh të rënë,” tha ajo. “Të gjithë kanë histori të ngjashme. Se ata ishin jashtëzakonisht të sëmurë me ethe të larta dhe kurrë nuk kanë qenë aq të sëmurë në tërë jetën e tyre”.

Mjekët thonë se humbja e flokëve mund të mos shkaktohet nga vetë virusi por nga shoku fizik që trupat e pacientëve përjetojnë pasi luftojnë ethet e larta dhe simptoma të tjera intense.

Effluvium telogen, termi mjekësor për këtë gjendje, mund të shkaktohet nga operacioni, trauma kryesore fizike, stresi kryesor psikologjik, ethe të lartë, infeksion të rëndë ose sëmundje të tjera, humbje ekstreme në peshë, ndryshim ekstrem në dietë, ndryshime të mprehta hormonale ose mungesë hekuri, sipas Shkollës Mjekësore të Harvardit.

Ndodh kur trupi pëson një shok në sistem duke detyruar flokët të hidhen nga faza e rritjes në fazën e pushimit dhe më pas faza e rënies pas nja dy muajsh, tha Dr. Shilpi Khetarpal, dermatologe në Fondacionin Klinika Cleveland.

Ajo tha se kjo është arsyeja pse shumica e pacientëve COVID-19 zakonisht pësojnë humbje të flokëve disa javë deri në muaj pasi shërohen nga “tronditja” fillestare që shkaktoi rrjedhën e telogjenit.

Një pacient mund të humbasë deri në 50 përqind të flokëve nga kjo gjendje, megjithatë, është i përkohshëm pasi rënia zvogëlohet për gjashtë muajt e ardhshëm derisa flokët të kthehen në trashësi normale. /Insajderi.com