fbpx

Disa satelitë të NASA-s, janë zhdukur pasi fluturuan në drejtim të marsit

Disa satelitë të NASA-s, janë zhdukur pasi fluturuan në drejtim të marsit

Dy robotët- të njohur si Marco me nofkat EVE dhe ËALL-E, kanë fluturuar kaq thellë në hapësirë ​​që agjensia hapësinore tani nuk është në gjendje t’i lokalizojë ato, thanë inxhinierët.

Gjasat tashmë nuk ekzistojnë që të mund të lokalizohet vendi në të cilën gjenden ata.

Ka më shumë se një muaj prej se ka pasur lajme nga këta robotë, dhe tani ata janë miliona kilometra përtej planetit të kuq.

NASA e konsideron sukses vetëm faktin nëse ata do të mund të komunojnë me ta.

Këta dy robotë i thyen limitet e teknologjisë eksperimentale, thonë ata, dhe ndihmuan të dëshmojnë konceptet që lejojnë robotët të eksplorojnë më thellë në hapsirë.

MarCO ishte misioni i parë ndërplanetar i parë për të përdorur një klasë të anijeve të vogla hapsëinore të njohura si CubeSats.

Të dy anijet ishin në gjendje të kthenin të dhënat e tyre gjatë zbarkimit në afërsi të kohës reale dhe i kthyen imazhet e para mahnitëse që u morën nga InSight.

Pasi që teknologjia ishte eksperimentale, NASA nuk mbështetej në asnjërën nga CubeSats që punonin . Nëse ata kishin thyer në rrugës- si inxhinierët dyshuan se mund të ndodh – të dhënat do të ishin kthyer prapë se prapë vetëm se do të merrte më shumë kohë, deklaron Independent, shkruan Insajderi.

Pasi puna e tyre u krye në Mars, ata u bartën në hapësirë. Ëall-E nuk ka dërguar asnjë mesazh që nga 29 dhjetori, dhe mendohet të jetë më shumë se një milion milje pas Marsit; Eva është edhe më larg, në rreth dy milion milje, dhe nuk ka folur me NASA që nga 4 janari.

Studiuesit nuk e dinë saktësisht pse palët kanë humbur kontaktin. ËALL-E ka një shtytës të rrjedhshëm dhe mund të jetë i dobët në mënyrë që të mos dërgojë komanda. Sensorët që i lejojnë ata të ngarkojnë bateritë e tyre nga dielli mund të jenë thyer.

Ata do të vazhdojnë të fluturojnë larg Tokës, duke bërë dërgimin e të dhënave më të vështira duke nënkuptuar se NASA nuk pret që të dëgjojë përsëri nga ato.

“Ky mision ka qenë gjithnjë në lidhje me shtyrjen e kufijve të teknologjisë në miniaturë dhe duke parë se sa larg mund të na çojë”, tha Andy Klesh, inxhinier kryesor i misionit në JPL. “Ne kemi vënë edhe një palë robot në tokë dhe presim CubeSats e ardhshme të shkojnë edhe më larg.”

Nasa shpreson të përdorë të njëjtën teknologji – e cila lejon nisjen e anijeve me çmim të ulët dhe të lehtë – për të marrë pjesë në gjetjen e tjetrës në sistemin diellor në misionet e ardhshme./Insajderi.com