Dita Ndërkombëtare e Grave: Rëndësia e datës 8 mars dhe pse e festojmë

Dita Ndërkombëtare e Grave: Rëndësia e datës 8 mars dhe pse e festojmë

Dita Ndërkombëtare e Gruas ka për qëllim të mbështesë vlerat feministe dhe të vlerësojë gruan në maksimum. Është gjithashtu një rast për të festuar arritjet e mëdha të grave dhe kontributet domethënëse që ato kanë dhënë në botë.

Festa ndërkombëtare u ngrit nga lëvizjet e të drejtave të grave në SHBA, Rusi dhe vende të tjera evropiane ku ato kërkuan të drejta civile, sociale, politike dhe fetare për gratë. Në vitin 1909, Partia Socialiste e Amerikës përuroi ditën e gruas më 28 Shkurt në Shtetet e Bashkuara.

Festa kaloi kufijtë kur aktivistja Clara Zetkin propozoi të mbahej një Konferencë Ndërkombëtare e Grave në Punë në Kopenhagë në 1910. Me rreth 100 gra nga 17 vende të ndryshme të pranishme në takim, vendimi për ta bërë festimin Ndërkombëtar të Ditës së Gruas u miratua.

Dita Ndërkombëtare e Gruas u vu re për herë të parë në Austri, Danimarkë, Gjermani dhe Zvicër në vitin 1911.

Data e 8 Marsit u zgjodh për festimin pasi shënon ditën kur gratë në Rusinë Sovjetike filluan protestat për të drejtën e votës të cilave iu dha në vitin 1917. Më vonë, në të njëjtën datë u shpall një festë zyrtare.

Më parë, data (8 Mars) festohej vetëm nga aktivistët socialistë dhe vendet komuniste. Sidoqoftë, lëvizja më e madhe feministe e miratoi atë në 1967-tën. Festa mori legjitimitet kur Kombet e Bashkuara filluan të përkujtonin Ditën Ndërkombëtare të Grave në 1975 dhe dy vjet më vonë, Asambleja e Përgjithshme e KB-së zyrtarisht e zyrtarizoi atë si Dita Ndërkombëtare e Grave.

Tema për Ditën Ndërkombëtare të Gruas 2021 është “Gratë në udhëheqje: Arritja e një të ardhme të barabartë në një botë COVID-19”. Sipas faqes në internet të UN Women, ajo synon të ‘festojë përpjekjet e jashtëzakonshme nga gratë dhe vajzat në të gjithë botën për të formuar një të ardhme më të barabartë dhe rikuperimin nga pandemia e COVID-19’.

Hashtag-ët për këtë ditë do të jenë # IWD2021 dhe #InternationalWomensDay. /Insajderi.com