Ditë e errët për internetit – Parlamenti i BE-së merr një vendim të ri

Ditë e errët për internetit – Parlamenti i BE-së merr një vendim të ri

Është zyrtare se parlamenti Evropian ka miratuar më në fund Direktivën kundërthënëse të të drejtave të autorit, e cila është projektuar për të rishikuar ligjin online të të drejtës së autorit në BE, shkruan Insajderi.

Ligji është përçarës.

Sidomos Neni 13: kundërshtarët e quajnë atë “ndalim  të meme-ve” dhe thonë se do të kufizojë lirinë e fjalës duke detyruar filtrat e ngarkimit në çdo përmbajtje të ngarkuar nga përdoruesi dhe të japin teknologjisë së madhe një linjë më të fortë në internet.

Avokatët, nga ana tjetër, thonë se do të detyrojë teknologjinë e madhe për të paguar pjesën e tyre të drejtë.

Çfarë është e sigurt: interneti në Evropë nuk do të jetë kurrë i njëjtë.

Një pjesë e diskutueshme e Direktivës, të cilën shumë vëzhgues  kanë quajtur një “ndalim meme”, do të detyronte platforma të mëdha si YouTube për të filtruar çdo ngarkesë të vetme për të parandaluar shkeljen e të drejtës së autorit.

Përkrahësit e Direktivës thonë se “ndalimi i meme-ve” është i pasaktë, pasi që memes do të binte nën etiketën e parodisë dhe kështu do të mbrohen, por kundërshtarët argumentojnë se filtrat automatike të ngarkimit nuk do të dinë më mirë.

Një tjetër përcaktim, të cilin kundërshtarët e kanë quajtur “taksën e lidhjes”, do të detyronin transmetuesit e lajmeve, duke përfshirë edhe Google News, për të paguar botuesit për lidhjen me artikujt e tyre.

Anëtari i Parlamentit Julia Reda, një kundërshtar i zëshëm në Direktivën e BE-së për të Drejtat e Autorit ka argumentuar se botuesit e vegjël me më pak njohje markash mund të humbasin – dhe e quajti atë një “ditë e errët për lirinë e internetit”./Insajderi.com