Djersitja e tepërt – çfarë është, pse ndodhë dhe si ta trajtoni

Djersitja e tepërt – çfarë është, pse ndodhë dhe si ta trajtoni

Çrregullimi i hiperhidrozës është një gjendje që rezulton në djersitje të tepruar. Kjo djersitje mund të ndodhë në situata të pazakonta, të tilla si në mot më të freskët, ose pa ndonjë shkas. Mund të shkaktohet edhe nga kushte të tjera mjekësore, siç janë menopauza ose hipertiroidizmi.

Hiperhidroza mund të jetë e pakëndshme. Sidoqoftë, disa mundësi trajtimi mund të japin lehtësim.

Djersitja është një përgjigje e natyrshme ndaj kushteve të caktuara, siç janë moti i ngrohtë, aktiviteti fizik, stresi dhe ndjenja e frikës ose zemërimit. Me hiperhidrozë, djersitni më shumë se zakonisht pa ndonjë arsye të dukshme. Shkaku themelor varet nga lloji i hiperhidrozës që keni.

Hiperhidroza fokale primare

Djersitja kryesisht ndodh në këmbë, duar, fytyrë, kokë dhe në pjesën e poshtme të këmbëve. Zakonisht fillon në fëmijëri.

Hiperhidroza e përgjithësuar e mesme

Hiperhidroza e mesme e përgjithësuar është djersitje e shkaktuar nga një gjendje mjekësore ose si një efekt anësor i ilaçeve të caktuara. Në përgjithësi fillon në moshën madhore. Me këtë lloj, ju mund të djersiteni në të gjithë trupin tuaj, ose në vetëm një zonë. Ju gjithashtu mund të djersiteni ndërsa jeni duke fjetur.

Kushtet që mund të shkaktojnë këtë lloj përfshijnë:

 • sëmundje të zemrës,
 • kancer,
 • çrregullime të gjëndrave mbiveshkore,
 • hipertiroideja,
 • menopauza,
 • dëmtimet e palcës kurrizore,
 • sëmundje e mushkërive,
 • sëmundja e Parkinsonit ose
 • sëmundje infektive, si tuberkulozi ose HIV.

Disa lloje të recetave dhe ilaçet pa recetë mund të shkaktojnë hiperhidrozë gjithashtu. Në shumë raste, djersitja është një efekt anësor i rrallë që shumica e njerëzve nuk e përjetojnë. Sidoqoftë, djersitja e tepërt është një efekt anësor i zakonshëm i antidepresantëve si:

 • desipramined (Norpramin),
 • nortriptyline (Pamelor) ose
 • protriptyline.

Mundësitë e trajtimit për djersitje të tepërt

Ekzistojnë disa mundësi trajtimi për djersitje të tepërt:

Antiperspirant i specializuar

Mjeku juaj mund të përshkruaj një antiperspirant që përmban klorur alumini. Ky antiperspirant është më i fortë se ai i disponueshëm në banak dhe shpesh përdoret për të trajtuar raste të buta të hiperhidrozës.

Iontoforesis

Kjo procedurë përdor një pajisje që jep rryma elektrike të nivelit të ulët ndërsa jeni zhytur në ujë. Rrymat shpesh lëshooehn në duart, këmbët ose sqetullat për të bllokuar përkohësisht gjëndrat e djersës.

Ilaçet antikolinergjike

Ilaçet antikolinergjike mund të ofrojnë lehtësim për djersitjen e përgjithësuar. Këto ilaçe, të tilla si Robinul, parandalojnë funksionimin e acetilkolinës. Acetilkolina është një kimikate që trupi juaj prodhon që ndihmon në stimulimin e gjëndrave tuaja të djersës. Këto ilaçe duhen rreth dy javë për të punuar dhe mund të shkaktojnë efekte anësore të tilla si kapsllëk dhe marramendje.

Botox (toksina botulinum)

Injeksione Botox mund të përdoren për të trajtuar hiperhidrozën e rëndë. Ato bllokojnë nervat që stimulojnë gjëndrat tuaja të djersës. Zakonisht keni nevojë për disa injeksione para se ky trajtim të bëhet efektiv. /Insajderi.com

Burimi: Health Line