Draghi i Italisë u betua si Kryeministër mes sfidave shqetësuese në vend

Draghi i Italisë u betua si Kryeministër mes sfidave shqetësuese në vend

Presidenti italian ka betuar një ish-shef të Bankës Qendrore Evropiane, Mario Draghi, si kryeministër në krye të një qeverie uniteti të thirrur për t’u përballur me krizën e Coronavirusit dhe rënien ekonomike, transmeton Isnajderi.

Të gjitha partitë kryesore të Italisë, përveç njërës parti, janë mbledhur në anën e tij dhe kabineti i tij përfshin anëtarë të Parlamentit nga i gjithë spektri politik, si dhe teknokratë në postet kryesore, duke përfshirë Ministrinë e Financave dhe një portofol të ri të tranzicionit të gjelbër, raporton Al Jazeera.

Draghi ka për detyrë të komplotojë rimëkëmbjen e Italisë nga pandemia dhe duhet menjëherë të vendosë të punojë në planet se si të shpenzojë më shumë se 200 miliardë euro (240 miliardë dollarë) në fondet e Bashkimit Evropian që synojnë rindërtimin e ekonomisë së lidhur me recesionin.

Nëse ai mbizotëron, Draghi ka të ngjarë të forcojë të gjithë zonën e euros, e cila ka kohë që shqetësohet për problemet e përhershme të Italisë.

Suksesi do t’u provonte gjithashtu aleatëve skeptikë veriorë të Italisë se duke ofruar fonde për jugun e varfër, ata do të forcojnë të gjithë bllokun.

Por ai përballet me sfida të mëdha. Italia është zhytur në rënien e saj më të keqe që nga Lufta e Dytë Botërore, qindra njerëz ende vdesin nga COVID-19 çdo ditë, fushata e vaksinimit po shkon ngadalë dhe ai ka vetëm kohë të kufizuar për të zgjidhur gjërat.

Italia do të kthehet në votime pas dy vitesh, por është larg nga e sigurt që Draghi do të jetë në gjendje të mbijetojë kaq gjatë në krye të një koalicioni që përfshin parti me pikëpamje rrënjësisht të kundërta për çështje të tilla si imigracioni, drejtësia, infrastruktura zhvillimin dhe mirëqenien.

Duke nënvizuar paqëndrueshmërinë politike të Italisë, qeveria e Draghi është e 67-ta që merr detyrën që nga viti 1946 dhe e shtata vetëm në dekadën e fundit. /Insajderi.com