“Duart e dashurisë”: dorezat e ngrohta lateks imitojnë prekjen njerëzore për pacientët me COVID-19

“Duart e dashurisë”: dorezat e ngrohta lateks imitojnë prekjen njerëzore për pacientët me COVID-19

Lufta kundër COVID-19 është e vetmuar me pacientë të detyruar të izolohen në pavijone të kujdesit intensiv, të larguar nga familja dhe miqtë.

Por dy infermiere në qytetin e vogël të Sao Carlos, në shtetin e Sao Paulo, kanë zbuluar një mënyrë për të ndihmuar me një milimetër latex dhe pak ujë të ngrohtë që imiton një prekje njerëzore, shkruan Reuters, përcjell Insajderi.

Semei Araújo Cunha dhe Vanessa Formenton improvizuan teknikën që ata e quajnë “duar të vogla dashurie” ndërsa punonin në Njësinë e Kujdesit Emergjent Santa Felicia.

Ato mbushin doreza mjekësore lateks me ujë të ngrohtë në një dush spitali, duke i lidhur si tullumbace me ujë.

Cunha demonstroi se si i vendos dorezat një njeriu pa ndjenja që lufton për jetën e tij kundër COVID-19, duke vendosur një dorezë në secilën anë të dorës.

“Pacienti ndihet i ngushëlluar sikur dikush po i kapte duart”, tha Formenton.

Burri është një nga disa pacientë që ndajnë një dhomë të vogël spitali, secili person i lidhur me një varg makinerish që gjurmojnë vitalet e tyre me një kakofoni të bipave dhe alarmeve.

Të dy infermierët zhvilluan metodën rreth një muaj më parë, pasi rritja aktuale brutale e COVID-19 po fitonte shpejtësi. Brazili tani po udhëheq botën në mesataren ditore të vdekjeve nga COVID-19 dhe është i dyti pas Shteteve të Bashkuara në numrin total të vdekjeve.

Ngrohja e duarve të pacientëve ka disa përfitime përtej mbështetjes emocionale që mund të ofrojë, thonë ato, duke përfshirë rritjen e fluksit të gjakut.

Duart e ftohta mund të rezultojnë në lexime të pasakta të niveleve të oksigjenit në gjak të pacientëve, duke treguar në mënyrë të gabuar se nivelet e oksigjenit janë të ulëta. Dorezat sigurojnë që kjo të mos ndodhë.

Spitalet rreth qytetit tani po përdorin teknikën, me stafin që lavdëron “duart e dashurisë” për dhënien e rezultateve të menjëhershme. /Insajderi.com