“Duhet ta mbajë gjallë familjen” – afgani shet vajzën 9-vjeçare te një i moshuar

“Duhet ta mbajë gjallë familjen” – afgani shet vajzën 9-vjeçare te një i moshuar

Parvana Malik, një vajzë 9-vjeçare me sy të errët dhe faqe rozë, qesh me miqtë e saj ndërsa ata luajnë me litar kërcimi në një vend me pluhur.

Por, e qeshura e Parvanës zhduket kur ajo kthehet në shtëpi, një kasolle e vogël me mure dheu, ku i kujtohet fati i saj: ajo po i shitet një të huaji si nuse fëmijë, shkruan CNN, transmeton Insajderi.com

Burri që dëshiron të blejë Parvanën thotë se është 55 vjeç. Por, për 9-vjeçaren, ai është “një plak” me vetulla të bardha dhe mjekër të bardhë e të trashë. Ajo shqetësohet se ai do ta rrahë dhe do ta detyrojë të punojë në shtëpinë e tij.

Por, prindërit e saj thonë se nuk kanë zgjidhje tjetër.

Për katër vjet, familja e saj ka jetuar në një kamp zhvendosjeje afgane në provincën veriperëndimore Badghis, duke mbijetuar nga ndihma humanitare dhe puna e varfër duke fituar disa dollarë në ditë.

Një kamp për personat e zhvendosur brenda vendit në Qala-i-Naw, provincën Badghis, Afganistan, më 17 tetor.

Një kamp për personat e zhvendosur brenda vendit në Qala-i-Naw, provincën Badghis, Afganistan, më 17 tetor

Por, jeta është bërë më e vështirë që kur talebanët morën pushtetin në Afganistan më 15 gusht.

Ndërsa, ndihma ndërkombëtare zvogëlohet dhe ekonomia e vendit shembet, ata nuk janë në gjendje të përballojnë nevojat bazë si ushqimi. Babai i saj tashmë e shiti motrën e saj 12-vjeçare disa muaj më parë.

Parvana është një nga shumë vajzat e reja afgane të shitura për martesë ndërsa kriza humanitare në vend thellohet. Uria ka shtyrë disa familje të marrin vendime zemërthyese, veçanërisht kur afrohet dimri brutal.

Prindërit i dhanë CNN-it akses të plotë dhe leje për të folur me fëmijët dhe për të treguar fytyrat e tyre, sepse ata thonë se nuk mund ta ndryshojnë praktikën vetë.

“Dita ditës, numri i familjeve që shesin fëmijët e tyre po rritet,” tha Mohammad Naiem Nazem, një aktivist i të drejtave të njeriut në Badghis. “Mungesa e ushqimit, mungesa e punës, familjet mendojnë se duhet ta bëjnë këtë”.

Abdul Malik, babai i Parvanës, nuk mund të fle natën. Përpara shitjes, ai i tha CNN-it se është “thyer” nga faji, turpi dhe shqetësimi.

Ai ishte përpjekur të shmangte shitjen e saj – ai udhëtoi për në kryeqytetin e provincës Qala-e-Naw për të kërkuar punë pa sukses, madje duke marrë hua “shumë para” nga të afërmit dhe gruaja e tij iu lut banorëve të tjerë të kampit për ushqim.

Por, ndjeu se nuk kishte zgjidhje nëse dëshiron të ushqejë familjen e tij.

“Ne jemi tetë anëtarë të familjes”, tha ai për CNN. “Duhet të shes për të mbajtur gjallë anëtarët e tjerë të familjes”.

Paratë nga shitja e Parvana do ta mbajnë familjen vetëm për disa muaj, përpara se Malik të gjejë një zgjidhje tjetër, tha ai.

Parvana tha se shpresonte të ndryshonte mendjen e prindërve të saj — ajo kishte ëndrra të bëhej mësuese dhe nuk donte të hiqte dorë nga arsimimi i saj. Por lutjet e saj ishin të kota.

Më 24 tetor, Qorban, blerësi, i cili ka vetëm një emër, mbërriti në shtëpinë e saj dhe i dorëzoi 200,000 afganë (rreth 2,200 dollarë) në formën e deleve, tokës dhe parave të gatshme babait të Parvanës.

“Kjo është nusja juaj. Ju lutemi kujdesuni për të … ju lutem mos e rrihni”, tha Abdul Malik – babai i Parvanës.

Qorban nuk e përshkroi shitjen si martesë, duke thënë se ai tashmë kishte një grua që do të kujdesej për Parvanën sikur të ishte një nga fëmijët e tyre./Insajderi.com