EU blen 300 milionë doza të vaksinës BioNTech-Pfizer

EU blen 300 milionë doza të vaksinës BioNTech-Pfizer

Bashkimi Evropian ka rënë dakord të blejë deri në 300 milion doza të vaksinës BioNTech-Pfizer, pasi ajo tregoi rezultate të forta në prova.

Dorëzimet pritet të fillojnë deri në fund të këtij viti, thanë kompanitë.

Por BE refuzoi të japë detaje se si do të përhapet vaksina, duke këmbëngulur që “një numër hapash” duhej të ndiqeshin paraprakisht.

Të dhënat e hershme sugjerojnë se vaksina mbron më shumë se 90% të njerëzve nga shfaqja e simptomave Covid-19.

Të hënën, zhvilluesit e tij, Pfizer dhe BioNTech, thanë se ishte testuar në 43,500 njerëz pa ngritur shqetësime sigurie.

Kompanitë planifikojnë të aplikojnë për miratim emergjent për ta përdorur atë deri në fund të nëntorit  dhe një numër i kufizuar i njerëzve mund të marrin vaksinën këtë vit.

Komisioneri Evropian i Shëndetësisë Stella Kyriakides e përshkroi marrëveshjen e vaksinave të BE si “jashtëzakonisht të rëndësishme”.

“Marrëveshja do të thotë që ne jemi një hap më afër asaj që kemi vendosur të bëjmë – të kemi një portofol të gjerë dhe të fortë vaksinash,” tha ajo, duke shtuar se ajo do të shpërndahej vetëm pasi “të provohet të jetë e sigurt”.

Por zonja Kyriakides refuzoi të jepte detaje për një afat specifik për kohën kur vaksina do të dorëzohej në vendet anëtare.

“Duhet të marrë autorizim nga Agjencia Evropiane e Barnave,” tha ajo. “Një numër hapash duhet të ndiqen para se të jemi në gjendje të kemi një afat kohor”./Insajderi.com

BBC News