Evolucioni njerëzor nuk është ndalur – studiuesit raportojnë për një gjetje interesante

Evolucioni njerëzor nuk po tregon shenja ngadalësimi pasi në shumë njerëz po gjenden një arterie shtesë në krahët e tyre.

Evolucioni njerëzor nuk është ndalur – studiuesit raportojnë për një gjetje interesante

Studiuesit nga “Universiteti Flinders” dhe ‘Universiteti i Adelaidës” në Australi kanë zbuluar diçka interesante tek disa njerëz. Kur janë në bark, foshnjat kanë një arterie të përkohshme që shkon poshtë qendrës së parakrahut që zakonisht zhduket me kalimin e kohës. Sidoqoftë, ajo arterie nuk po zhduket aq shpesh sa më parë.

Ndryshimi është një rritje e konsiderueshme nga mesi i viteve 1880 kur vetëm 10 përqind e njerëzve kanë lindur me arterie shtesë në krah krahasuar me 30 përqind të lindur me të në fund të shekullit 20. Shkencëtarët e tregojnë këtë si dëshmi se njerëzit janë ende në zhvillim dhe vërejnë se rritja në një periudhë kaq të shkurtër është e konsiderueshme.

Arteria mesatare formohet në fillim të zhvillimit te njerëzit dhe transporton gjak poshtë qendrës së krahëve për të ushqyer duart ndërsa ato rriten. Zakonisht regresohet rreth tetë javë, duke lënë dy enë të tjera të gjakut të njohura si arteriet radiale dhe ulnare. /Insajderi.com

Burimi: Slash Gear, Express.co.uk