Fajësimi i Presidentit Trump: Ç’pritet të ndodhë, dhe çfarë është në lojë

Fajësimi i Presidentit Trump: Ç’pritet të ndodhë, dhe çfarë është në lojë

Ndërsa gjyqi i fajësimit  presidentit Donald Trump nis sotmbeten shumë pikëpyetje se si do zhvillohet ky proces, dhe si do  ndikojë ai tek fati i presidencës Trump. Por një gjë është mëse sigurtënë lojë janë shumë gjërapër Trumpinpër ata  e rrethojnë, dhe për Shtetet e Bashkuara.

Po çfarë është në lojë?

 nivelin  themelornë lojë është presidenca Trumpit. Në skenarin jashtëzakonisht pamundurkur 2/3 e Senatit – 67 nga 100 senatorë – votojnë për fajësimin tijTrump shkarkohetmenjëherë nga detyra dhe zv/presidenti Majk Pens betohet si presidenti i ri i SHBA-së.

Por edhe nëse ai nuk dënohet dhe nuk largohet nga detyraperspektiva politike e Trumpit përpresidencialet e këtij vitidhe vendi i tij  histori, do  varet kryesisht nga forca e provave dheargumenteve  sjella nga ekipi i hetuesve në Kongresqë po merren me çështjen fajësimit.

Përtej Trumpitgjyqi mbart pasoja  gjera për njerëzit  orbitën e tij,  morën pjesë planin për  pezulluar ndihmën ushtarake ndaj Ukrainës:Rudi XhulianiMik MalvanejMajkPompeo etjDhe e ardhmja politike e senatorëve,  janë në rolin e gjyqtarëve  gjyqin ndajTrump, mund  varet pikërisht nga mënyra se si do votojnë ata, por edhe nga pyetjet kryesore procesit.

A do  kemi dëshmitarë  gjyq?

Kjo çështje kryesore procedurale, mbetet ende pazgjidhur. Udhëheqësi i mazhorancës në Senat,Miç Mekonell, ka refuzuar me vendosmëri  pranojë kërkesën e kreut të pakicës Çak Shumerdhe  tjerëve, për  thirrur dëshmitarë  këtë gjyq.

Mekonell ka përdorur “modelin Klinton – bazuar  procedurën e përdorur  gjyqin e fajësimit presidentit Bill Klinton  vitin 1999  ku u shty pyetja e dëshmitarëve, deri kur palët parashtrojnë argumentet e tyre kryesore. Ekzistojnë 3 mënyra  mundshme, sesi mund zgjidhet kjo çështje.

 paripalët mund  hyjnë  një marrëveshje  negociuar. Ndërsa Mekonell dhe Shumerduket se janë  një ngërçata as nuk ia kanë mbyllur derën mundësisë së negociatave shtesë. dytisecila nga palët mund ta çojë këtë çështjen tek kreu i Gjykatës së Lartë Xhon Roberts.Rregullat e brendshme  Senatit, i japin mundësi Robertsit  vendosë mbi çështjen provavecilat do  përfshijnë edhe thirrjen e dëshmitarëve.

 treti, për këtë gjë mund  vendosë vetë Senati. Sipas rregullores, Roberts ose mund vendosë mbi çështjen e provave, ose ta shtrojë këtë çështje për votim me shumicën e votave nëSenat. Rregullat e Senatit parashikojnë  nëse Roberts merr një vendimatëherë Senati mund tarrëzojë atë me shumicë votash.

A do të dalë nga radhët partiake ndonjë senator?

 këtë fazë  hershmenuk ka asnjë tregues  forte, se ndonjë nga 53 republikanët e Senatit do  votojë për  fajësuar Trumpinapo  ndonjë nga 47 demokratët (përfshirë 2  pavarur, bëjnë pjesë në grupin e demokratëve) do  votojë për ta liruar atë nga akuzat. Por ka shenja, sedisa republikanë mund  votojnë së bashku me demokratët,  favor  thirrjes dhe dëgjimit tëdëshmitarëve.

Senatorët republikanë si Suzan KolinsMit Romni, LizMurkovski dhe Lamar Aleksandërjanëshprehur të gatshëm të votojnë pro dëgjimit të dëshmitarëveNëse republikanë dalin nga rreshtidhe votojnë si demokratëtatëherë dëshmitarët do  jenë protagonistët kryesorëgjë  do rrisë nivelin e dramës dhe paparashikueshmërisë së gjyqit.

A do  kemi zbulimin e fakteve të reja dhe të panjohura deri tani?

Qëkur Kongresi nisi impeachment-in ndaj Trumpit  18 dhjetor 2019, ne kemi parë një rrjedhë qëndrueshme informacionesh  reja, mbi skemën e Trump për  ndalur ndihmën e huaj ndajUkrainësDisa komunikime në postën elektronike, treguan se një zyrtar i Zyrës  Menaxhimitdhe Buxhetit, urdhëroi pezullimin e ndihmës ndaj Kievit me urdhër nga lart.

Ishkëshilltari i sigurisë kombëtare Xhon Bolton, njoftoi se do  dëshmojë nëse do t’i kërkohetnga SenatiDhe Lev Parnasbashkëpunëtori i Xhiulianitdetajoi publikisht punën e tij me Xhulianin dhe  tjerët, për  zbatuar skemën e Trump mbi Ukrainën. Pra duket sigurtë, se do të kemi zbulim të fakteve  reja gjatë vijimit të gjyqit në Senat.

Dhe kjo sepse dëshmitarët kryesorë si Malvanej dhe Pompeo, kanë ndjekur udhëzimet e Shtëpisë Bardhë, nuk pranuan  dëshmojnë deri  tanidhe shumëçka mbetet e panjohur. Duke pasurparasysh këtë situatëgazetarët do  vazhdojnë  zbulojnë fakte  rejadhe ndoshta  shumënjerëz do  jenë  gatshëm  dalin në skenë dhe do  flasin.

Nuk ka asnjë arsye  pritet  bota  heshtë, teksa ndodh gjyqi brenda Senatit. Teksa gjyqi niskëtë javëshumë gjëra mbeten ende të panjohuraBota dhe historia do  jenë duke parë. / CNN – Bota.a