Fakte shkencore që ndoshta nuk i keni mësuar kurrë në shkollë – do ju lënë gojëhapur

Fakte shkencore që ndoshta nuk i keni mësuar kurrë në shkollë – do ju lënë gojëhapur

A e dini se ne nuk kemi absolutisht ide se si duket shumica e universit tonë? Të gjithë yjet, planetët dhe galaktikat që mund të vëzhgojmë sot përbëjnë vetëm 4% të universit ndërsa 96% tjetër është bërë nga lëndë e errët dhe astronomët e energjisë së errët nuk mund ta shohin, detektojnë, madje as nuk i kuptojnë.

Shpjegimi më i popullarizuar i këtij hendeku bazuar në njohuritë tona është se këto substanca formohen nga grimca të caktuara që nuk ndër veprojnë me materien e rregullt, dhe kjo është arsyeja pse ato qëndrojnë të padukshme.

Sidoqoftë, edhe planeti ynë ka shumë sekrete të fshehura që ne vazhdojmë t’i zbulojmë çdo ditë.

Bright Side mblodhi 10 fakte shkencore që përfundimisht nuk i keni mësuar në shkollë, transmeton Insajderi.

– Humbni rreth 0,5 kilogramë në ditë lirimi i gazrave. Është vlerësuar se masa totale e një gazi është 0,0371 gram, dhe personi mesatar lëshon gazra rreth 14 herë në ditë.

– Arinjtë polarë nuk mund të kapen nga kamerat infra të kuqe. Këto kafshë nxehen në mënyrë të përsosur për shkak të një shtrese të trashë dhjami nën lëkurën e tyre dhe një pallto leshi të dendur që mbulon trupin e tyre. Por shtresa e tyre e jashtme qëndron në të njëjtën temperaturë si bora përreth tyre, prandaj ato janë të padukshme në kamerat infra të kuqe që synojnë të zbulojnë nxehtësinë e humbur nga një subjekt i gjallë.

– Luledielli mund të pastrojë mbeturinat radioaktive. Izotopet e caktuara radioaktive janë të ngjashme me lëndët ushqyese që luledielli zakonisht i duhen. Kështu që ndërsa rriten, ato marrin rrezatim nga toka.

– Një plesht përshpejton më shpejt se një anije kozmike. Një plesht duke kërcyer arrin lartësi marramendëse prej rreth 8 cm në një milisekond, e cila është 50 herë më e shpejtë se përshpejtimi i një anije kozmike.

– Acidi i stomakut mund të tretë një brisk rroje. Brenda 24 orësh, një teh me dy tehe të gëlltitur në stomakun tuaj bëhet e brishtë dhe lehtësisht e thyeshme për shkak të acidit shumë korroziv me një nivel të ulët pH prej 2-3.

– Ju keni dy pjesë të trupit që nuk pushojnë së rrituri. Hunda dhe veshët e njeriut vazhdojnë të rriten në madhësi edhe kur pjesa tjetër e rritjes së trupit ka ndaluar.

– Foshnjat kanë rreth 64 më shumë kocka në trupat e tyre sesa të rriturit. Bebet e porsalindura kanë rreth 270 kocka në trupin e tyre duke e bërë skeletin e tyre më fleksibil. Me kalimin e moshës, shumë prej atyre kockave shkrihen së bashku, duke lënë 206 kocka që përbëjnë një skelet mesatar të të rriturve.

– Është e pamundur të gromësish në hapësirë. Kur gromësini në Tokë, graviteti mban trupat e ngurtë dhe lëngjet nga ushqimi që sapo keni ngrënë, kështu që vetëm gazi del nga goja juaj. Në mungesë të gravitetit, gazi nuk mund të ndahet nga lëngjet dhe trupat e ngurtë, dhe bëhet e pamundur të gromësini pa vjellë.

– Kafshët gjithashtu mund të ëndërrojnë si ne. Sipas disa studimeve, minjtë kanë ëndrra duke kërkuar ushqim ose duke vrapuar nëpër labirinte. Shumica e gjitarëve kalojnë edhe përmes gjumit REM, ciklin në të cilin ndodhin ëndrrat.

– Akrepat shkëlqejnë nën dritën UV. Shkëlqimi i tyre i butë blu-jeshil vjen nga një substancë që gjendet në kutikulë, një shtresë shumë e fortë në një pjesë të ekzoskeletit të tyre. Sidoqoftë, shkencëtarët ende nuk e dinë se për çfarë qëllimi shërben shkëlqimi fluoreshent – ata mendojnë se mund të ndihmojë akrepat të gjejnë njëri-tjetrin, t’i mbrojnë ata nga rrezet e diellit ose të ngatërrojnë pre e tyre. /Insajderi.com