Fondi i dhuruar nga Dolly Parton luajti një rol të rëndësishëm për vaksinën kundër Covid

Fondi i dhuruar nga Dolly Parton luajti një rol të rëndësishëm për vaksinën kundër Covid

Një dhurim prej 1 milion dollarësh i bërë nga këngëtarja Dolly Parton për kërkimin e vaksinave është “duke luajtur një rol të rëndësishëm në betejën Covid”, thanë studiuesit amerikanë.

Në prill, Parton njoftoi se po i jepte paratë Qendrës Mjekësore të Universitetit Vanderbilt në Nashville.

Kjo ishte një nga vendet e provës për vaksinën Moderna, e cila është gati 95% efektive, sipas të dhënave të hershme.

Një zëdhënës i Vanderbilt tha se dhurata “bujare” e Partonit po ndihmonte “disa nisma premtuese kërkimore”.

Një pjesë e parave të këngëtares shkoi për financimin e një prove në fazën e hershme të vaksinës Moderna.

Dhurimi i saj mbështetet vetëm një studim dhe hulumtim të plazmës së rikuperimit që bën terapi të antitrupave, që të japin mësimet e Qendrës Mjekësore të Universitetit Vanderbilt, John Howser.

Plazma dhe rikuperimit përdorin trajtimin e tyre që luftojnë me një infeksion Covid.

“Dhurata e saj siguron mbështetjen për një studim pilot të plazmës rikuperuese që një studiues nuk është në gjendje të përfundojë me sukses”, tha Z. Hoëser BBC Neës.

“Fondet nga dhurata e Dolly-t po mbështesin studimet për antitrupat monoklonalë që veprojnë si një vaksinë e përkohshme për Covid. Dy nga këta antitrupa tani po testohen nga një firmë farmaceutike globale”./Insajderi.com

BBC News