Francë: 76 xhami afër mbylljes, 66 emigrantë të dëbuar

Francë: 76 xhami afër mbylljes, 66 emigrantë të dëbuar

Qeveria franceze ka nisur një valë masive “masive dhe të paparë” për të luftuar atë që ata e quajnë “ekstremizëm” fetar, ka thënë Ministri i Brendshëm, Gerald Darmanin, duke shtuar se 76 xhami dyshohen për “separatizëm”, transmeton Insajderi.

Darmanin të enjten shkroi në Twitter intervistën e tij me radion RTL, duke shkruar: “Në ditët në vijim, do të kryhen kontrolle në këto vende të adhurimit. Nëse ndonjëherë këto dyshime konfirmohen, unë do të kërkoj mbylljen e tyre”, ishin fjalët e Darmanin, raporton Al Jazeera.

Ai gjithashtu tha se 66 emigrantë të pa dokumentuar të dyshuar për “radikalizëm” ishin depërtuar. Qeveria e presidentit francez, Emmanuel Macron, u është përgjigjur disa sulmeve vdekjeprurëse në javët e fundit me një premtim për të goditur atë që Darmanin ka thënë se është “armiku brenda”.

Në tetor, Macron paraqiti një plan për të trajtuar atë që ai e quajti “separatizëm islamik”, pasi ai e përshkroi Islamin si një fe në krizë në të gjithë botën – komente që shqetësuan myslimanët në Francë dhe në të gjithë globin.

Franca është shtëpia e popullsisë më të madhe të pakicave myslimane në Evropë, dhe disa kanë frikë se do të ndëshkohen kolektivisht pas një serie sulmesh në muajt e fundit.

Më 20 tetor, Franca urdhëroi mbylljen e përkohshme të një xhamie jashtë Parisit si pjesë e një goditje ndaj njerëzve që dyshohen se nxisin urrejtje, pas vrasjes së mësuesit Samuel Paty, i cili kishte treguar karikaturat e tij në klasë të Profetit Muhamed.

Xhamia e Madhe e Pantin, në një periferi me të ardhura të ulëta në periferi të verilindjes së kryeqytetit, kishte shpërndarë një video në faqen e saj në Facebook para sulmit që shfrynte urrejtjen ndaj Paty, të cilit iu pre koka në mes të ditës pranë shkollës së tij.

Franca ka mbyllur gjithashtu dy organizata – bamirësia myslimane “BarakaCity” dhe një grup i të drejtave civile që monitoron krimet e urrejtjes – “Kolektivi Kundër Islamofobisë në Francë” (CCIF); të dy kanë hedhur poshtë akuzat e qeverisë se ata kishin lidhje “radikale”. /Insjaderi.com