Fraser Island në Australi përfshihet nga zjarre të mëdha

Fraser Island në Australi përfshihet nga zjarre të mëdha

Zjarrfikësit po luftojnë për të ndalur një zjarr të madh që ka ardhur brenda 700 metra nga një vendbanim i vogël në një ishull pushimesh Australiane në gji.

Dhjetëra banorë të Happy Valley u thirrën më parë të evakuoheshin ndërsa zjarri tërbohej në lindje përmes ishullit Fraser.

Për gjashtë javë, zjarrfikësit kanë luftuar për të kontrolluar flakët në ishull – një destinacion i njohur turistik në brigjet e Queensland.

Sidoqoftë përpjekjet janë penguar nga një valë e nxehtësisë dhe tokë e thatë e vazhdueshme.

Zjarri i zjarrit u ndez nga një zjarr kampi i paligjshëm në mes të tetorit dhe ka djegur mbi mbi gjysmën e ishullit – rreth 83,000 hektarë.

Ishulli Fraser është ishulli më i madh në botë me rërë dhe renditet si një vend i Trashëgimisë Botërore të Unesco.

Vendi ka një popullsi prej më pak se 200 banorë të përhershëm, disa prej të cilëve u evakuuan javë më parë së bashku me turistët.

Sidoqoftë, banorë të tjerë përfshirë disa shumë të stërvitur për të luftuar zjarret kanë qëndruar për të mbrojtur pronat e tyre./Insajderi.com

BBC News