Grupet etnike në Mali nënshkruajnë ‘tre marrëveshje paqeje’

Grupet etnike në Mali nënshkruajnë ‘tre marrëveshje paqeje’

Tre “marrëveshje paqësore” janë nënshkruar nga përfaqësues nga komunitetet e blegtorëve dhe fermerëve që janë bllokuar në dhunë të shkaktuar nga sulmet e grupeve të armatosura në qendër të Malit, tha një ndërmjetësues zviceran, transmeton Insajderi.

Marrëveshjet mbledhin së bashku Fulani – i quajtur gjithashtu Peul – të cilët kryesisht përbëjnë barinj gjysmë-nomadë dhe Dogon, të cilët janë kryesisht fermerë të ulur, raporton Al Jazeera.

Të dy grupet kanë tensione historike për qasjen në tokë dhe ujë, por fërkimi u bë i përgjakshëm pasi luftëtarët e armatosur u futën në rajonin e tyre më shumë se pesë vjet më parë.

“Më 12, 22 dhe 24 Janar 2021, komunitetet Fulani dhe Dogon nënshkruan tre marrëveshje paqësore me objektiva humanitarë”, tha të martën Qendra për Dialog Humanitar (HD), një organizatë zvicerane. /Insajderi.com