Gudulisja tek fëmijët – lojë apo e rrezikshme për shëndetin?

Gudulisja tek fëmijët – lojë apo e rrezikshme për shëndetin?

Shkenca shpjegon se gudulisja e fëmijëve mund të jetë e dëmshme dhe vijmë në përfundim se ne nuk dimë mjaftueshëm rreth saj.

Gudulisja tek fëmijët mund të jenë më shumë e dëmshme sesa e mirë, shkruan BrightSide, transmeton Insajderi.

Veçanërisht fëmijë gjatë gudulisjes, nuk mund të ndalen duke qeshur, edhe në qoftë se ata absolutisht e urrejnë atë. Ky refleks i qeshjes, u jep prindërve iluzionin se fëmija po kënaqet e në të vërtetë nuk është ashtu.

Gjatë një studimi të kryer në Universitetin e Kalifornisë në vitin 1997, shkencëtarët gjetën se gudulisja nuk shkakton të njëjtat ndjenja të lumturisë, nëse një person qesh. Gudulisja krijon vetëm një iluzion të jashtëm, që një person është duke qeshur.

Një person i cili guduliset, e humb vetëkontrollin dhe beteja për ta fituar përsëri kontrollin, mund të jetë poshtëruese për fëmijët dhe lë pas kujtime të pakëndshme.

Shpesh gudulisja është përdorur si mënyrë për t’i torturuar njerëzit.

Gudulisja mund të shkaktojë shtrëngime të pakontrollueshme që janë të vështira për t’u ndalur.  Nga gudulisja e vazhdueshme, shkaktohen të qeshura që mund të arrijnë deri në një pikë ku personi apo fëmija nuk mund të marrë frymë si duhet, dhe as nuk mund të flasin e të tregojnë se ata gjenden në një situatë të vështirë. Diçka që filloi si “kënaqësi” mund të shkaktojë komplikime serioze mjekësore. /Insajderi.com