IA që mund të bëjë dallimin mes kollës asimptomatike të njerëzve me Covid dhe atyre pa

IA që mund të bëjë dallimin mes kollës asimptomatike të njerëzve me Covid dhe atyre pa

Ndërsa shumë pjesë të botës hyjnë në një bllokim të dytë, studiuesit në MIT kanë zhvilluar një algoritëm që mund të bëjë dallimin midis kollës së njerëzve pa simptoma që kanë COVID dhe atyre të njerëzve të shëndetshëm.

Hulumtimi, i cili është botuar në IEEE Journal of Engineering në Mjekësi dhe Biologji, fillimisht u përdor për të zbuluar Alzheimer, por është përshtatur për të njohur Covid.

Ideja është që AI mund të kapë këto ndryshime në kollën e shkaktuar nga dëmtimi neuromuskular dhe simptoma të tjera midis njerëzve të shëndetshëm dhe njerëzve asimptomatikë me Covid – ndryshime që ata njerëz asimptomatikë nuk do të ishin në gjendje t’i vinin re vetë.

Duke u bazuar në një UA para-ekzistuese që është trajnuar për të marrë në biomarkerë si forca e kordonit vokal, kapaciteti i mushkërive dhe degjenerimi neuromuskular, një vlerësim i veçantë për Covid përdor 4,000 mostra kollë, gjysma nga njerëz të shëndetshëm, gjysma nga pacientët asimptomatik të koronavirusit. Sipas hulumtimit, UA identifikoi saktë 98.5 përqind të kollitjeve nga njerëzit me Covid.

Aktualisht, studiuesit po punojnë për një aplikacion falas që do të mundësonte çdokënd që të kollitet në smartphone-in e tij dhe, në thelb, të marrë një para-shqyrtim nëse kanë Covid apo jo, edhe nëse nuk kanë simptoma. /Insajderi.com