Infarkti ‘në këmbë’ – një vrasës i heshtur

Një sulm pa simptoma në zemër ose një sulm i heshtur në zemër lë plagë dhe dëmtim të zemrës.

Infarkti ‘në këmbë’ – një vrasës i heshtur

Shumica e njerëzve nuk e dinë as që e kishin pasi e përjetuan në këmbë. Pasojat zbulohen më së shpeshti në një ekzaminimi të EKG që mund të tregojë dëmtim të muskujve të zemrës.

Ndërsa ky lloj sulmi në zemër, i cili është aq i shpeshtë sa një sulm në zemër me simptoma, nuk ka tregues karakteristik, njerëzit në përgjithësi nuk kërkojnë ndihmë mjekësore. Kjo rrit rrezikun e një sulmi në zemër tjetër, potencialisht më të rëndë, transmeton KosovaPress.

Në fakt, njerëzit që përjetojnë një infarkt të miokardit “të heshtur” dhe nuk trajtojnë një gjendje të tillë kanë tre herë më shumë të ngjarë të vdesin nga sëmundja e arterieve koronare, paralajmërojnë mjekët.

Ky lloj infarkti nuk ka simptoma që tregojnë një problem, siç janë dhimbja ekstreme dhe presioni në gjoks, dhimbja shpuese në krah dhe qafë, gulçim i papritur, djersitje dhe marramendje e rëndë.

Por ka tregues të butë që mund të zgjasin pak dhe shpesh maskohen nga disa dhimbje të zakonshme, më pak të forta, në stomak ose grip.

Tregues të tjerë që mund të tregojnë këtë gjendje janë: Mungesa e ajrit, veçanërisht nëse ndodh me përpjekje që personi ndryshe mund t’i rezistojë pa vështirësi.

Dhimbje në epigastrium, ose në pjesën e sipërme të barkut, e vendosur në hapësirën midis brinjëve. Kjo dhimbje në gjoks shpesh identifikohet me dhimbje në stomak.

Lodhje e rëndë, e cila ndodh në rrethana kur nuk duhet të lodheni shumë. Mund të shfaqen edhe marramendje, marramendje dhe zbehje e butë, si dhe ndryshime të papritura të temperaturës së trupit.

Burrat janë në rrezik më të madh se gratë dhe deri në pesë herë të moshuarit janë gjithashtu në rrezik, diabetikët, pacientët në fazën perioperative, para ose pas disa operacioneve jo kardiake, si dhe pacientët që i nënshtrohen një trajtimi intensiv për shkak të sëmundje të tjera.