Intervistë me drejtuesen e agjencisë kroate ku janë dërguar analizat për insulinën e dyshimtë në Kosovë

Intervistë me drejtuesen e agjencisë kroate ku janë dërguar analizat për insulinën e dyshimtë në Kosovë

Ministria e Shëndetësisë vendosi të dërgojë mostrat e insulinës “Gensulin” në Kroaci, saktësisht në Agjencinë për Produkte Medicinale dhe Pajisje Medicinale të këtij shteti, pasi u ngritën dyshime rreth efektit të saj tek personat me diabet.

Dyshimet se “Gensulin” shpeshherë nuk jep efekt duke shkaktuar probleme të mëdha tek personat me diabet për shkak të mos nivelizimit të asaj që njihet si “sheqeri në gjak”, kanë shtyrë MSH-në që të dërgojë mostrat për analiza në Kroaci.

Por Insajderi ka gjetur se produkti në fjalë nuk shitet bash në këtë shtet. Këtë Insajderit ia ka konfirmuar edhe Agjencia për Produkte Medicinale dhe Pajisjes Mediciale në Kroaci (HALMED).

“Ne mund t’ju informojmë se Gensulini nuk shitet në Republikën e Kroacisë. Gjithashtu, HALMED nuk ka marrë ndonjë njoftim për çështjet e sigurisë të lidhura me këtë produkt medicinal”, ka thënë Maja Bashiq,drejtoreshë e Departamentit për Komunikim në HALMED.

Bashiq ka konfirmuar për Insajderin se HALMED ka marrë mostrat e dërguara nga Ministria e Shëndetësisë në Kosovë.

“Ky kontroll i cilësisë do të kryhet nga Divizioni i Laboratorit për Kontrollin e Barnave (OMCL) të HALMED”, ka thënë Bashiq për Insajderin..

Endokrinologët Bardhyl Gashi dhe Luan Gola në nëntor të vitit të kaluar ishin ankuar para komisionit parlamentar për shëndetësi për Insulinën Biosemilare. Insulina për të cilën kishte vendosur Ministria e Shëndetësisë të furnizoi pacientet kosovar të prekur nga diabeti.

Bardhyl Gashi, para komisionit kishte treguar me fjalë të ashpra atë çfarë kishte menduar për insulinen e re, shkruan Insajderi.

Ai kishte thënë se qytetarët tonë nuk do të do të duhej të ishin shtazë eksperimentale.

“Nuk jam kundër kompanisë nuk merrna me ata por kam thënë gjithmonë që me ardhur edhe shqiptart me marrë një insulinë qysh duhet, bile e kom fol një fjalë pak të rënd kom thanë nuk jemi shtazë eksperimentale”, kishte thënë Gashi para komisionit të shëndetësisë.

Ai më tutje kishte rrëfyer edhe përvojat me mjekët e tjerë diskutimet lidhur me këtë insulinë.

“Në një mbledhje që e patëm në Tiranë Dr. Agron Ylli, tha nuk do të hyjë asnjëherë tek unë, asnjëherë pacientët nuk do të furnizohen me këtë insulinë”, kishte thënë Gashi në nëntor të vitit të kaluar.

Në HALMED nuk kanë dhënë ndonjë afat se kur do të dalin rezultatet.

“Analiza do të iniciohet sapo të merret dokumentacioni i plotë. Pas përfundimit të procedurave HALMED do të informojë Ministrinë e Shëndetësisë dhe Agjencinë Kosovare të Medicinave dhe Pajisjeve Mjekësore (AKPPM) mbi rezultatet e kontrollit të cilësisë”, ka thënë Bashiq për Insajderin.

Për këtë cështje ka reaguar edhe kryetarja e komisionit për Shëndetësi, në Kuvendin e Kosovës, Flora Brovina.

Brovina thotë se komisioni i shëndetësisë e ka vërejtur me vonesë furnizimin e kësaj insulinë, ajo thotë se nuk dihet se pse është furnizuar me këtë insulinë duke mos përjashtuar që çmimi mund të ketë qenë arsyeja.

“Ndoshta ne e kemi marrë vesh me vonese kur kemi qenë në Endokrinologji atëherë kemi vërejt se është blerë insulina nga Polonia më duket insulinë që nuk përdorët nga vendet e Ballkanit dhe domethënë i ka tejkaluar, ka qenë çmimi apo nuk e di çfarë ka qenë”, ka thënë Brovina për Insajderin.

Brovina ka shtuar se Klinika e Endokrinologjisë nuk e ka pranuar këtë insulinë, por vetëm ato familjare, por se kanë hasur në shumë vërejte dhe shumë pacient kanë refuzuar ta përdorin këtë insulinë.

Brovina kishte treguar se edhe pas evidentimit të këtij rreziku nuk është mundur të largohet rreziku për shkak të kontingjentit të madh që kishte blerë nga ministria.

“Po ai ka ble kontingjent shumë të madh që e ka fut në treg dhe pastaj ka qenë problem sepse është futur edhe në Shtëpitë e Shëndetit”, ka thënë ajo./Insajderi.com