Irak: Komuniteti Yazidi zgjedh udhëheqësin e tyre të ri shpirtëror

Irak: Komuniteti Yazidi zgjedh udhëheqësin e tyre të ri shpirtëror

Komuniteti Yazidi në Irak ka zgjedhur një udhëheqës të ri shpirtëror dy muaj pas vdekjes së klerikut të tyre të lartë.

Në një ceremoni në tempullin e Lalish – vendi më i shenjtë për grupin e pakicave – ata zyrtarisht e quajtën Ali Alyas si Baba Sheikh të ri, udhëzuesin e tyre kryesor fetar.

Jezidët janë një pakicë fetare dhe etnike, shumica e të cilëve jetojnë në Irakun verior.

Ata u përballën me një persekutim të ashpër nga duart e grupit Shteti Islamik (IS), i cili mori rajonin në 2014 dhe vrau, skllavëroi dhe përdhunoi mijëra Jezidi.

Në korrik, grupi i të drejtave të njeriut Amnesty International tha se mijëra gra dhe fëmijë po vuajnë plagë të rënda mendore dhe fizike nga koha e tyre nën kontrollin e IS.

Qindra njerëz u mblodhën në faltore të Mërkurën për t’i bërë nderimet e tyre udhëheqësit të ri.

Ish-kreu i tyre shpirtëror, Khurto Hajji Ismail, vdiq muajin e kaluar në moshën 87 vjeç. Pasardhësi i tij është në të 40-at.

Shumë myslimanë dhe grupe të tjera i shohin gabimisht Jezidët si adhurues të djallit. Feja e tyre monoteiste përfshin elemente të shumë besimeve, përfshirë Zoroastrianizmin.

Janë vlerësuar të jenë rreth 500,000 Yezidi në të gjithë botën, shumica jetojnë në fushat Nineveh të Irakut./Insajderi.com

BBC News