Ish-ministrja e Kurtit: Ligjërisht s’ka arsye për shkarkimin e bordeve nga Qeveria Hoti

Ish-ministrja e Kurtit: Ligjërisht s’ka arsye për shkarkimin e bordeve nga Qeveria Hoti

Ish-ministrja e Ekonomisë gjatë kohës së Qeverisë Kurti, Rozeta Hajdari ka kundërshtuar shkarkimin e bordeve nga Qeveria Hoti, të cilët ishin emëruar gjatë pushtetit të Albin Kurtit, njofton Insajderi.

Qeveria e Kosovës ka shkarkuar sot bordet e katër ndërmarrjeve publike të cilat ishin emëruar nga ish-Qeveria Kurti. Në mbledhjen e sotme u mor vendim për shkarkimin e bordeve të përkohshme të Kompanisë Rajonale të Ujësjellësit KRU “Prishtina”, Ndërmarrjes Publike Qendrore NPH “Ibër – Lepenc”, Ndërmarrjes Publike “Korporata Elektroenergjetike e Kosovës – KEK”, dhe Ndërmarrjes Publike KRU “Hidroregjioni Jugor”, Prizren.

Hajdari akuzoi Hotin se po punon për shtetin e kapur përmes emërimit të bordeve.

Ajo gjithashtu ka thënë se nuk ka arsye për shkarkimin e këtyre bordeve të përkohshme

“Vendimet i ka nënshkruar zëvendësja e Avdullah Hotit, por pa e bërë të qartë se po firmos në emër të tij. Kurse Qeveria, si aksionare, ka nxjerrë vendimet pa bashkëngjitur arsyetimin e shkarkimit. Pse? Sepse ligjërisht nuk ka arsye për shkarkim”, thaj ajo ndër tjerash.

Albin Kurti gjatë kohës sa ishte kreu i ekzekutivit kishte shkarkuar bordet ekzistuese, për të emëruar borde të përkohshme. Ai këtë veprim e kishte quajtur, “çkapje të shtetit”.

Postimi i plotë I Hajdarit

 

Në vazhdën e papërgjegjësisë, pabesisë dhe shkeljeve ligjore, qeveria Hoti paska shkarkuar bordet e drejtorëve të katër ndërmarrjeve publike: Korporata Energjetike e Kosovës, NPH Ibër-Lepenc, KRU Prishtina, KRU Hidroregjioni Jugor Prizren.

Vendimet i ka nënshkruar zëvendësja e Avdullah Hotit, por pa e bërë të qartë se po firmos në emër të tij. Kurse Qeveria, si aksionare, ka nxjerrë vendimet pa bashkëngjitur arsyetimin e shkarkimit. Pse? Sepse ligjërisht ska arësye për shkarkim.

Shkaqet i mësojmë nga kërkesat e vazhdueshme që ministri përgjegjës Blerim Kuçi u ka bërë bordeve: të pezullojnë konkurset për zyrtarë të lartë të ndërmarrjeve, siç janë kryeshefat dhe zyrtarët kryesorë financiarë.

Por ligji nuk i lejon aksionarit të merret me këtë çështje. Sipas nenit 21 të Ligjit për Ndërmarrjet Publike, procedura e konkursit dhe përzgjedhja e zyrtarëve të lartë të ndërmarrjes janë kompetencë ekskluzive e drejtorëve. Ndonëse aksionari mbikëqyr bordin dhe mund të komunikojë drejtpërdrejt me drejtorët, neni 7.6 LNP përcakton qartë: “Detyrimi për mbikëqyrje […] nuk do të ushtrohet në një mënyrë që ndërhyn, ose ka për qëllim të ndërhyjë, me veprimtarinë ose pavarësinë e Bordit të Drejtorëve ose Komisionit të Auditimit të një NP.” Vendimet e qeverisë Hoti tani shpërfaqin përpjekjet e saj për t’i kapur ndërmarrjet, duke u diktuar drejtorëve se si duhet t’i kryejnë ata detyrat e veta ligjore.

Rrethanat në ndërmarrje nuk kanë lejuar pezullimin e konkurseve. Në ushtrimin e kompetencave të tyre të ligjshme, drejtorët kanë vendosur të largojnë disa zyrtarë të lartë, të cilët kanë qenë përgjegjës për humbjet që kanë përjetuar ndërmarrjet.Pastaj kanë vlerësuar se pozitat e tyre të zbrazëta duhet t’i plotësojnë sa më parë. Ankesat dhe paditë e zyrtarëve të shkarkuar, që z. Kuçi i ka përmendur shpesh si shkas për pezullim konkursesh, janë krejt të pabaza dhe nuk duhet të ndalin punën e drejtorëve. Kurse bashkëpunimi i Qeverisë me Ambasadën Britanike, sado i mirëpritur, nuk mund t’u mohojë të drejtat palëve të treta as të zhbëjë proceset e nisura në ndërmarrje.

Rekrutimi i zyrtarëve të lartë është detyrë e drejtorëve – për më tepër, veprim i domosdoshëm për ndërmarrjet. Katër ndërmarrjet kanë nisur proceset sipas ligjit dhe me transparencë të plotë, duke u bërë thirrje shoqërisë civile, mediave dhe Ambasadës Britanike që të vëzhgojnë dhe të ndihmojnë me mjetet e tyre. Por z. Hoti dhe eprorët e tij s’mund të jenë të kënaqur me një ecuri të këtillë; ata kërkojnë me ngulm që në pozita drejtuese të emërohen njerëzit e tyre dhe që vendimmarrja t’u shërbejë zhvatësve e oligarkëve.

Katër vendimet e djeshme, ashtu si përpjekjet që u paraprinë vendimeve, paraqesin ndërhyrje të rëndë të zotërinjve Hoti e Kuçi në punën e pavarur të bordeve. Ata kanë penguar vazhdimisht drejtorët të kryejnë detyrën e tyre. Kurse tani kanë marrë vendimet tinëzare që shkelin ligjin dhe rrezikojnë të ardhmen e ndërmarrjeve.

Kushtetuta e Republikës së Kosovës thotë se ndërmarrjet publike duhet të qeverisen në përputhje me interesin publik. Shteti i kapur nënkupton që vendimmarrja u shërben interesave të ngushta. Dhe kjo u vëttetua kur me Qeverinë Kurti gjetëm 17 ndërmarrje publike me humbje, buzë greminës së falimentimit dhe vetëm 3 ndërmarrje me bilanc financiar pozitiv. Kjo gjemdje reale tregon se këto ndërmarrje ishin banka familjare te pushtetarve dhe jo siç duhet të jenë shtyllë për zhvillim ekonomik të vendit.

Qeveria Hoti po punon për shtetin e kapur dhe kundër kushtetutës e ligjit.