Ja përse dhjami në bel është veçanërisht i rrezikshëm

Ja përse dhjami në bel është veçanërisht i rrezikshëm

Një studim i ri ka lidhur dhjamin e barkut me një rrezik më të lartë të vdekjes së parakohshme. Nëse kjo nuk ishte mjaft e frikshme, studiuesit zbuluan se kjo shkak është e vërtetë pavarësisht dhjamit të përgjithshëm të trupit (pavarësisht se ku jeni në rangun normal të peshës së trashë), njofton Insajderi.

Çdo rritje prej 10 centimetrash në dhjamin e barkut rriti rrezikun e vdekjes nga çdo shkak me 8% për gratë dhe me 12% për burrat.

Por studiuesit gjithashtu zbuluan se ijët dhe kofshët më të mëdha shoqërohen me një rrezik më të ulët të vdekjes së hershme. Çdo 5 centimetra shtesë në perimetrin e kofshës ul rrezikun me 18%.

Këto përfundime u morën kur studiuesit shqyrtuan 72 studime dhe ekzaminuan të dhënat e rreth 2.5 milionë pjesëmarrësve, duke i ndjekur ato për periudha kohore që varionin nga 3 në 24 vjet.

Janë përdorur disa masa të yndyrës, përfshirë raportin bel-hip; raporti bel-kofshë; dhe perimetri i belit dhe i kofshës.

Dhjami i barkut është një sinjal unik që organet tuaja të brendshme kanë gjithashtu një sasi më të lartë të yndyrës. Yndyra viscerale është dhjami që nuk mund ta shihni, por grumbullohet rreth organeve të ndryshme si mëlçia, pankreasi dhe zorrët.

Këtu qëndron rreziku i vërtetë: Ndryshe nga depozitat nen lëkurore të yndyrës që shihni në pjesën e jashtme të trupit tuaj, yndyra organike luan një rol në funksionimin e hormoneve tuaja.

Gjithashtu e quajtur “yndyrë aktive”, dhjami i brendshëm ndikon në hormonet duke sekretuar një proteinë e cila çon në një rritje të rezistencës ndaj insulinës. Rezistenca ndaj insulinës rrit rrezikun tuaj për diabetin e tipit 2, presionin e lartë të gjakut, sëmundjet e zemrës, kolesterolin e tepërt, disa kancere dhe sëmundjen e Alzheimerit.

Sipas CNN Health, një mënyrë e mirë për të zbuluar nëse dhjami i barkut tuaj është në zonën e rrezikut është thjesht matja e perimetrit të barkut me një shirit të butë matës. Çdo gjë mbi 89 centimetra) për gratë dhe 102 centimetra konsiderohet si një rrezik potencialisht më i lartë për shëndetin. /Insajderi.com

Burimi: Eat This, Not That