Ju keni vetëm 7 sekonda kohë të lini një përshtypje të parë të mirë

Thonë se nuk keni një shans të dytë për të lënë një përshtypje të mirë. Po sikur t’ju themi se keni kohë aq sa ‘një përpëlitje e syve’ të lini një përshtypje të mirë për herë të parë? Një seri eksperimentesh nga psikologët e Princeton, Janine Willis dhe Alexander Todorov zbulojnë se një njeri krijon një perceptim për ty brenda vetëm pak sekondave, njofton Insajderi.

Ju keni vetëm 7 sekonda kohë të lini një përshtypje të parë të mirë

Ju takoni një punëdhënës potencial, një interes romantik ose profesorin tuaj.

Në momentin që i huaji ju sheh, truri i tij ose saj bën një mijë llogaritje: A jeni dikush që t’i afroheni ose të shmangni? Je mik apo armik? A keni status dhe autoritet? A jeni i besueshëm, kompetent, i pëlqyeshëm, i sigurt?

Dhe këto llogaritjet bëhen me shpejtësi rrufe – duke marrë vendime të mëdha për njëri-tjetrin në shtatë sekondat e para të takimit, njofton Insajderi.

Në bashkëveprimet me të tjerët, përshtypjet e para janë thelbësore. Ndërsa nuk mund t’i ndaloni njerëzit të marrin vendime të parakohshme – truri i njeriut është i ngurtësuar në këtë mënyrë si një mekanizëm mbijetues parahistorik – mund të kuptoni se si t’i bëni ato vendime të punojnë në favorin tuaj.

Përshtypjet e para ndikohen më shumë nga shenjat joverbale sesa shenjat verbale. Në fakt, studimet kanë zbuluar se shenjat joverbale kanë mbi katër herë ndikimin në përshtypje me atë që ju bëni sesa me çdo gjë që thoni. /Insajderi.com